Komárom és Környéke Önkormányzati Társulás portál

Nagyigmánd - látnivalók

Nagyigmánd kezdőoldala
www.nagyigmand.hu

Hírek
Hirdetmények
A hónap rendezvényei
Eseménynaptár


Köszöntő
Település történet
Látnivalók
Elhelyezkedés
Testvér települések


Elérhetőségek
Ügyfélfogadási idők


Képviselő-testület
Bizottságok
Pályázatok


Vendéglátóhelyek
Szállás


Oktatási intézmények
Szociális intézmények
Egészségügyi intézmények

Nagyigmánd - SzökőkútKözségünk központjában hangulatos, újjávarázsolt tér, várja a lakókat, s persze az idelátogatókat. Kedves szökőkút, szép növények, kényelmes padok invitálnak megpihenésre. Nyári estéken népszerű találkozóhely ez a fiatalok körében.

Az új faluközpont a Millennium évében, 2000. szeptember 30-án került átadásra, és ekkor kapta a Hősök -tere nevet. Nem akármilyen ünnepséggel egybekötve, hisz a Millenniumi emlékzászló avatása is ekkor zajlott.

A Hősök -tere főépülete a Fellner Jakab által tervezett (1770-es években építette át) csodálatos, barokk stílusú római katolikus templom és plébániaház, (1749) valamint a felújított Községháza.

Végre méltó emlékhelyet kapott az I. világháborúban áldozatul esett honfitársaink emlékműve is."A Hősök Napján", május utolsó vasárnapján, a II. világháborúban elesett nagyigmándiak előtt is lerójuk kegyeletünket.Kis sétával a Vértanú-terére érünk, ahol a református templom is emelkedik. 1746 körül építették, majd hajóját 1889-ben teljesen átalakították.

Itt emlékezünk meg március 15-én Mansbart Antal katolikus plébánosról és Szikszai János református lelkészről, kik mártírhalált haltak.

Községünk közelében, Szentmihály pusztán élt évszázadokon át a Ghyczy család; közülük Ghyczy József honvédhadnagy Kossuth hadseregében harcolt. Sírjánál rá is emlékezünk. A család kedves kastélyt hagyott az utókor számára, a mellette lévő horgásztó várja a horgászni és pihenni vágyókat. Egy kellemes délután eltöltésére is alkalmas ez a Nagyigmándról kerékpárral is megközelíthető kis "birodalom".

2001-ben Szent István ünnepén Millenniumi Emlékparkot avattunk ünnepélyes keretek között. A parkban kopjafát állítottunk és néhány padot, falunkon áthaladó kerékpárosok kedvelt pihenőhelye is ez.Az 1956-os forradalomnak tiszteleg a Ötvenhatosok-téren álló kopjafa.A község egyik legkiemelkedőbb emlékműve a Nepumuki Szent János szobor, melynek különlegessége, hogy a megszokottól eltérően Nepumuki Szent János ujjait a szájához emeli.

| Statisztika | Honlap térkép | Adatvédelem | Honlap: Musitz Balázs, Komárom Város Polgármesteri Hivatala | javasolt felbontás:1024 * 768