Ács város honlapja

Polgármesteri köszöntőKedves Látogató!

Köszöntöm Ács város lakói nevében!

A több mint 7200 lelket számláló város Komárom-Esztergom megye északnyugati sarkában fekszik, az M1-es autópályától 4 km-re, a 10-es foút mentén. Belterülete: 538 külterülete 10.483 hektár.

Nevét az Árpád korban letelepedett, királyi szolgálatban álló ácsokról kapta. Elso írásos említése 1138-ból való, "Olt" majd 1297-bol "Villa Alch"formában. A település már a római korban is lakott volt. 1540-ben a falut a törökök teljesen elpusztították, s véglegesen csak 1643 után népesült be.

A 17. század második felétol a pannonhalmi apátság, késobb gróf Eszterházy Károly szerzett itt nagy birtokot. A 19. Század második felében a Zichy -család

birtoka lett a falu. Az általuk épített kastély a mai napig a település egyik legszebb középülete. A napóleoni háborúk idején a Batthyány Fülöp vezette Vas megyei lovasezred Ácsnál ütközött meg a franciákkal.

A szabadságharc során , a komáromi vár közelsége miatt több véres csata színhelye volt a város és környéke. Az elesett honvédek emlékét az 1870-ben felállott obeliszk orzi az ácsi erdoben. A falu fejlodése a Budapest -Bécs vasútvonal kiépítését követoen kezdodött.

A szállítási lehetoség vonzotta Patzenhofer Konrádot, aki 1871-ben megalapította az Ácsi Cukorgyárat. Az I. világháborúban elesett ácsiak emlékét a Hosök szobra orzi.

A II. világháború harcai 1945 március 26-án értek véget a városban.

1952-ben alakult az elso ácsi termeloszövetkezet, 1992-ben átalakult, kft-ké, és kisszövetkezetté.

Jelenleg a legnagyobb ipari üzem a Hartmann Hungary Tojáscsomagolóanyag Gyártó és Forgalmazó Kft.

Ugyancsak jelentos tevékenységet folytat a magyar -olasz tulajdonban lévo Fiorács Kft. is

Cukorgyárat a privatizáció során 1995-ben négy másik cukorgyárral együtt Magyar Cukor Rt. néven összevonták. Az üzem 2000. december 31-i hatállyal megszüntette tevékenységét, ezzel egy 130- éve muködo termeloegység szunt meg.

Horgászati lehetoséget biztosit a város szélén lévo Malom tó, valamint a Duna boséges halállománya, a városba látogatókat a két Duna Parti kemping és a 10-es út mentén lévo Erdocsárda várja.

Remélem, hogy web lapunk böngészése során sok hasznos információhoz jut!

Tisztelettel:

Csuka László
alpolgármester