Komárom és Környéke Önkormányzati Társulás portál

Online: 13
2039718 látogatás

Nagyigmánd - testvér települések

Nagyigmánd kezdőoldala
www.nagyigmand.hu

Hírek
Hirdetmények
A hónap rendezvényei
Eseménynaptár


Köszöntő
Település történet
Látnivalók
Elhelyezkedés
Testvér települések


Elérhetőségek
Ügyfélfogadási idők


Képviselő-testület
Bizottságok
Pályázatok


Vendéglátóhelyek
Szállás


Oktatási intézmények
Szociális intézmények
Egészségügyi intézmények

Nagyigmánd - Szök?kút


Hausleiten

Községünknek több évtizedes szoros kapcsolata van az ausztriai Hausleiten településsel, amelynek célját és területei az alábbi testvérkapcsolati okmány jelöli meg.

"A jövő Európájának egységes és biztonságos kontinensnek kell lennie. Ezzel a céllal haladunk az új évezredbe és ennek érdekében folyik az Európai Unió bővítése. Az Európa-látomás csak akkor valósítható meg, ha olyan alapokon nyugszik, amelyet a népek folytonos és szerves együttműködése képez. Ez feltételezi azt, hogy Európa minden egyes polgára ezt céljává teszi és az egyesüléshez vezető úton önmaga is felelősséget vállal. Az egységes Európa csak minden egyes ember által, és minden egyes ember segítségével valósítható meg. Ausztria és Magyarország között az elmúlt évezredben is állandó, az élet minden területére kiterjedő kapcsolat volt. A két szomszédos nemzet történelme során hol közeledett, hol távolodott egymástól. A népek közötti kapcsolatok erősítése minden nemzet számára követendő cél. Ennek jegyében a két település a kölcsönös tisztelet jegyében kapcsolatokat alakított ki egymással.

Web: www.hausleiten.gv.at

A testvérkapcsolat alapjául szolgáló együttműködést a két település tűzoltói alakították ki. Az élet múltával a települések polgármesterei is felvették egymással a kapcsolatot, felmerült az igény a kapcsolat hivatalossá tételére. A községek önkormányzatai határozatban erősítették meg a testvérkapcsolati okmány aláírásának szükségességét. Nagyigmánd nagyközség és Hausleiten község ezzel a testvérkapcsolati okmánnyal közösségi partnerkapcsolatban állapodnak meg. A partnerkapcsolat teremtsen egymás számára kölcsönös megbecsülést, szimpátiát és megértést.

A testvérkapcsolat célja a baráti kapcsolatok további erősítése, valamint a tűzoltósági, oktatási, kulturális és sport területén történő együttműködés kiszélesítése.

A Nagyigmánd és Hausleiten közötti testvérkapcsolat legyen az egységes Európa építőköve. Mindkét közösség törekvése az, hogy ezen partnerkapcsolaton keresztül hozzájáruljon a népek közötti barátság elmélyítéséhez és ezáltal a békéhez. A sokrétű kapcsolatokon keresztül teremtődjön meg az egymáshoz való bizalom és egyetértés a valódi testvériség nélkülözhetetlen alapjaként. A partnerkapcsolat álljon a két közösség polgárai érdekeinek szolgálatában is, elősegítendő a két település fejlődését és a polgárok jólétét az adott körülmények keretei között."


Naszvad

Naszvad község a Szlovák Köztársaság területén, a Nyitrai Kerületben, a Komáromi járásban fekszik.

A tulajdonképpeni községnek 69 névvel bíró és hét névtelen utcája van. Lakóinak száma 2001-ben 5014 volt. Ennek egyharmada szlovák, közel kétharmadrésze magyar, 4 % roma nemzetiségű.

A első írott feljegyzés Naszvadról 1269-ből maradt fenn. A tatárjárás idején a község elpusztult, majd annak elmúltával egy másik helyen újjáépült. Vásártartási joga 1416-tól igazolt, majd a XV. században - a vizahalászati kiváltsága alapján - mezővárosi jogállást kapott, amit a török kor vége után néhány évtizeddel elveszített. A község újjárendeződése és a Szent József nevét viselő plébánia-templomának felépítése (1781-1792) Batthyáni József bíboros prímáshoz kapcsolódik.

Web: www.nesvady.sk
| Statisztika | Honlap térkép | Adatvédelem | Honlap: Musitz Balázs, Komárom Város Polgármesteri Hivatala | javasolt felbontás:1024 * 768