Komárom és Környéke Önkormányzati Társulás portál

Komárom - hírek

Komárom kezdőoldala
www.komarom.hu

Hírek
Hirdetmények
A hónap rendezvényei
Eseménynaptár


Köszöntő
Település történet
Látnivalók
Elhelyezkedés
Népesség
Testvérvárosok


Alapadatok
Elérhetőségek
Osztályok, dolgozók
Ügyfélfogadási idők


Képviselő-testület
Bizottságok
Testületi ülés
Meghívó, előterjesztések
Rendeletek
Jegyzőkönyvek
Határozatok
Önkormányzati szerződések
Közbeszerzések
Pályázatok


Étterem
Szállás
Múzeum
Gyógyfürdő
Monostori Erőd


Intézmények
Egészségügy
Helyi adók

Komárom - Református templom


2018. 05. 04.
Jubiláló sportközösség – 70 éves a KVSE

Labdarúgás, lövészet, tenisz, kézilabda, természetjárás, kosárlabda, tömegsport, vízilabda, röplabda. Kilenc szakosztállyal működik a Komáromi Városi Sportegyesület, amely nemrég ünnepelte megalakulásának hetven éves évfordulóját. A Pro Urbe díjas Beigelbeck Attila elnököt kérdeztük múltról, jelenről és az előttük álló időszak terveiről.- Nehéz, mégis arra kérem, próbálja összefoglalni, milyen a Komáromi Városi Sportegyesület közössége, milyen közös cél kovácsolja össze az itt sportolókat és dolgozókat, valamint az egyesülethez valamilyen szálon kötődőket!

- A hét évtized alatt sok nehézség és megoldandó probléma mellett számos örömteli pillanat is adódott a rengeteg névváltozáson átesett egyesület életében, mire a Szőnyi Molaj FC-ből KVSE lett. A város legnagyobb, közel ezer fős taglétszámmal működő egyesülete vagyunk, amatőr státuszban működünk, de profi módon és profi körülmények között. Az edzők, testnevelő tanárok jól felkészített szakemberek, akik nap, mint nap bizonyítanak. Kialakítottunk egy rendkívüli jó közösséget, melyben megtanítjuk fiataljaink számára, hogyan kell a közösségbe beilleszkedni, aktív részese lenni, sikereket elérni, kudarcokat elviselni, küzdeni a saját sikereikért, csapattársaikért, egészségesen élni és a társadalom hasznos tagjává válni. Egyre több az olyan gyerek, aki a sportot választja szenvedélyéül.

- Közös akarat, cél és összefogás nélkül nem is működhetne sikeresen az egyesület. 70 év alatt sokan segítették az egyesület munkáját. Kiket emelne ki közülük?


- Ez nagyon nehéz, mert nem szeretnék senki sem kihagyni, összességében azt mondhatom, hogy köszönöm valamennyi kollégának, sportolónak, segítőnek, a szülőknek, a nagyszülőknek, a szponzoroknak, egyszóval mindenkinek, aki bármilyen módon segítette és segíti az egyesület munkáját. Külön köszönöm városunk képviselő-testületének, dr. Molnár Attila polgármester úrnak az anyagi és erkölcsi támogatást, segítséget, megbecsülést, amit az elmúlt években kaptunk. Bízom a további sikeres együttműködésben, a jövő építésében!

- Ön tíz éve tölti be az egyesület elnöki posztját. Milyen a Komáromi Városi Sportegyesület, egy ilyen nagy múltú egyesület elnökének lenni, és mire a legbüszkébb?


- Az egyesületre vagyok a legbüszkébb. Fantasztikus érzés a KVSE elnökének lenni, naponta nézni, hogy rengeteg, körülbelül 600 gyerek sportol különböző szinteken. Már az óvodások is az egyesületben kergetik a labdát. A kicsit nagyobbak ügyeskednek, technikai, taktikai elemeket gyakorolnak. Mindegy, hogy a szabadban vagy teremben folyik a program, az eredmények kézzel foghatók. Büszke vagyok, hogy tíz éves elnökségem alatt a fegyelmi bizottságnak egyszer sem kellett összeülnie fegyelmi vétség miatt. Külön köszönettel tartozom családomnak, hiszen a biztos háttér nélkül nem tudnám végezni ezt a munkát.

- Melyek lesznek az idei és a következő év legfontosabb feladatai?

- A társasági adónak és az önkormányzatnak köszönhetően jelentős infrastrukturális beruházások valósulhattak meg az elmúlt esztendőkben. Kiemelném a Czibor Zoltán Sporttelep műfüves nagypályáját, melyet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter adott át, a molaji sporttelep pályáját, amely alkalmassá vált NB III-as mérkőzések lebonyolítására. Az ötven méteres fedett lőtér teljes egészében a város finanszírozásával valósulhatott meg. Itt kell megemlítenem: hatalmas öröm számunkra, hogy olimpikonokat is tagjaink között tudhatunk. Ebben az évben felújítottuk a sportcsarnok öltözőit, a küzdőtér nyáron újul meg. A nyitott lőtér felújításának első üteme hamarosan elkezdődik, ahogy a molaji tornaterem teljes helyreállítása is, ahol külön parkolókat alakítunk ki. A jövő legfontosabb terve a Czibor Zoltán Stadion megépítése lehet.

(kn / Komáromi Újság)


2018. 05. 04.
Az egészség szolgálatában

Korábban, a nemzeti ünnepünk alkalmával az Emberi Erőforrások Minisztériuma Pro Sanitate díjat adományozott dr. Szakál Imrének, a Selye János Kórház orvos-igazgatójának, valamint elismerő oklevéllel tüntette ki dr. Pusztai Ferenc főorvost.

Dr. Pusztai Ferenc 1980-ban a Pécsi Orvostudományi Egyetem elvégzését követően került a komáromi kórházba. Egész élete munkájának elismeréseként tekint a kitüntetésre. Az orvosi pálya felé a segíteni akarás irányította.

- Nagyon megrázó, rossz emléket hagyó esetek is történtek. Olyan balesetek, műtétek, ahol az ember a legjobb akarata és segítőkészsége mellett sem tudott többet tenni. Viszont nagyon szép eseteink is voltak. Olyan műtéteket végeztünk egy ilyen kis városi kórházban, amelyet országos intézetben is válogatott esetben végeztek volna csak el. Örülök, hogy ebben a munkában részt vehettem. Néhány beavatkozás szakmai kihívást jelentett – mondta dr. Pusztai Ferenc.

Dr. Szakál Imre már az általános iskola harmadik évében eldöntötte, hogy orvos lesz. Mint mondta, ehhez az is hozzájárult, hogy mint sokat betegeskedő kisgyereknek rengeteget segített a gyógyulásban a háziorvosuk. A díj nemcsak neki, hanem a kórház és Komárom számára is nagy elismerés, a szakmai munka megbecsülését jelenti.

Dr. Szakál Imre 1989-ben végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Belgyógyász, gasztroenterológiai, kardiológiai és klinikai farmakológus szakvizsgát is tett. Mindkét kitüntetett főorvos egyetértett abban, hogy a biztos és támogató családi háttér, a betegek és hozzátartozóik pozitív visszajelzései nélkül nem tudták volna eredményesen végezni a hivatásukat. Az sem mindegy, milyen közösségben végzi felelősségteljes munkáját egy orvos.

- Szerencsére a huszonkilenc év nagy részét támogatás mellett tölthettem el. Külön köszönöm Kopasz főorvos úrnak, Topál László főorvos úrnak, valamint Fazekas István főorvos úrnak a segítséget, akik biztos hátterei voltak az osztálynak, és mindig számíthattam rájuk. A többi régi és jelenlegi kollégámnak is köszönettel tartozom. Összetartó közösség nélkül nem lehetett volna semmilyen sikert, eredményt elérni.

Dr. Pusztai Ferencnek és dr. Szakál Imrének van néhány jó tanácsa a frissen végzett kollégáknak és az orvosi pálya iránt érdeklődők számára.

- Megváltozott a világ. Felgyorsult és mindenki azonnal akar mindent. Nekünk öt év kell, hogy szakvizsgát tegyünk, időbe telik, mire kialakul a pacientúra. Szorgalommal, kitartó munkával az ember megkapja a megbecsülést. A legfontosabb, hogy ne adják fel, álljanak talpra újra és újra. Vigyék véghez a kitűzött feladataikat és ne rohanjanak külföldre! Igaz, jelenleg nem lehet összehasonlítani egy német, angol vagy svéd fizetést a magyar orvosi fizetéssel, de meggyőződésem, hogy előbb-utóbb ezek közeledni fognak – mondta Szakál főorvos.

- Rengeteg kihívással, nehézséggel jár együtt ez a munka, de annál nagyobb öröm nincs, mint amikor segíteni tudunk egy beteg emberen, aki súlyos állapotban volt, és visszahozzuk az egészségesek közé. Ezt nem lehet mással helyettesíteni – fogalmazott Pusztai főorvos.

Dr. Pusztai Ferenc egy évvel ezelőtt nyugdíjba ment. Hosszú évtizedekig szigorú beosztás szerint élte az életét, ezért nem tud egyik napról a másikra elszakadni a munkától. Továbbra is dolgozik hetente egy-egy napot a kórházban és a rendelőintézetben. A két kitüntetettnek nem lehet panasza az utánpótlásra, hiszen dr. Pusztai Ferenc fia baleseti sebészként dolgozik Győrben, dr. Szakál Imre fia pedig elsőéves a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen.

(kn / Komáromi Újság)


2018. 05. 02.
Ünnepi hét

Ismét izgalmas programsorozatot hívtak életre Észak- és Dél-Komárom önkormányzatai a Komáromi Napokkal, mely idén immár 27. alkalommal is ontotta a közösségi programokat, sport és kulturális rendezvényeket, múltidéző és hagyományőrző eseményeket.

1849. április 26-a kiemelt dátum városunk történelmében, hiszen ekkor az egyesített hazai erők sikerrel állították meg a többszörös túlerőben lévő császári csapatokat. A dicső hőstettre a városrészek közösen emlékeznek az 1992-től életre keltett Komáromi Napok rendezvénysorozattal.

A korábbi jól bevált hagyományt folytatva idén is a dél-komáromi Jókai liget és az észak-komáromi Klapka tér szolgált helyszínéül annak a színes programözönnek, mely most is arra volt hivatott, hogy minden korosztályt megmozgasson, hogy teret adjon az emlékezésnek, hogy a gyerekeket, a családokat, a fiatalokat és időseket önfeledt szórakozásra hangolja, hogy a baráti társaságoknak lehetőséget biztosítson a találkozásra, beszélgetésre, vagy akár romantikus pillanatokat nyújtson a tavaszi estéken.

Az idei alkalommal is előzetes kísérőprogramokkal hangolódhattunk Komárom és a környék legnagyobb ünnepére.

Április 20-án a Monostori erőd különleges felvezető eseménynek, a Silver Economy – „Ezüst – Gazdaság” elnevezésű kiállításnak és vásárnak adott helyet, amellyel olyan hazai és felvidéki vállalkozásoknak és szervezeteknek biztosítottak bemutatkozási lehetőséget, amelyek elsősorban az ötven év felettieknek nyújtanak szolgáltatásokat.

A nap során a Monostori erőd is megnyitotta kapuit, nyílt napra várták a történelmi létesítmény iránt érdeklődőket. Az április 22-ei vasárnapot két sportprogram lendítette fel: az erődben immár negyedik alkalommal rajtolt el a Brigetio MTB Maraton és Gyermekverseny, délidőben pedig a 44. Komárom-Komárno futóverseny indulóinak dördült el a startpisztoly a dél-komáromi sportcsarnok előtt.

Hétfőn (április 23.) a Fesztyben rendezték meg a hagyományosan a városünnepre ütemezett duatlont, amely az iskolában szinte minden évfolyamot mozgásra ösztönzött. Szintén ezen a napon Méri Péter, a komáromi zeneiskola egykori, jelenleg a müncheni zeneakadémián tanuló növendéke adott koncertet az Egressy teremben. Kedd délután ugyanitt Észak és Dél-Komárom Művészeti iskoláinak közös hangversenyét élvezhette a zenekedvelő közönség, szerda délelőtt pedig Észak-Komáromban rendeztek Aranycsapat Emlékkupát.

A városünnep hivatalos nyitónapján (április 26.) délelőtt a komáromi csata történetét boncolgatták a történész konferencia résztvevői a Monostori erőd falai közt. Ismeretterjesztő kerekasztal beszélgetésük szinte egyidős a rendezvénysorozattal. Az idei tanácskozás a 170 éves honvédség címet kapta. A történészek egészen 1848-ba kalauzoltak vissza minket, azokba az időkbe, amikor a haza szeretete a legerősebben nyilvánult meg nemzeti összefogásban.

Észak- és Dél-Komárom képviselő testületei április 26-án, a komáromi csata emléknapján idén is megtartották együttes ünnepi testületi ülésüket, ezúttal a Duna déli partján, a Városháza dísztermében. A hivatalos ceremónián került sor a díszpolgári kitüntető cím, a Pro Urbe-, valamint a polgármesteri díjak átadására.

Komárom Város Önkormányzat Képviselő-testülete Komárom Város Díszpolgára címet adományozott Sárai János önkormányzati képviselő részére. Komárom Városért emlékérmet vehetett át Szalai Gabriella, Csókáné dr. Varga Mária, Beigelbeck Attila, Fazekas László és Horsa István. Az idei esztendőben Polgármesteri díjban részesült Legát István, az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc Hagyományőrző Közhasznú Egyesület, valamint a Street Generations Extrém Sport Csapat.

Észak-Komárom képviselő-testülete az idei évben Pro Urbe díjat adományozott a Selye János Gimnázium és Városi Művelődési Központ GIMISZ Diákszínpada, valamint dr. Bende István részére.
Polgármesteri díjat kapott Mgr. Roberta Krmášková, Mgr. Júlia Černeková, Janka Pipíšková, a Magyar Lovas Színház Komárom, a Magyarock Dalszínház, Hodek Dávid és Hodek Áron, a Regionális Közművelődési Központ, Borbély Alexandra, Ing. Eva Gajdáčová, Lakatos Róbert, Szénássy Edit, a RÉV Polgári Társulás valamint Kristóf Réka.

Pénteken a Móra iskola nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt, ezzel egy időben a Monostori erődben a Tengerészeti emlékműnél koszorúzás vette kezdetét, a Kempelenben festmény kiállítás nyílt, illetve szintén ekkor zajlott a Kistáltos nap és a Bozsik Pentatlon is, majd délidő előtt nem sokkal a Szabadság téren megállíthatatlanul beindult a fesztivál.

A Komáromi Klapka György Múzeum rekordszámú látogatót csalogatott az intézménybe, „Írd meg fiam hol jársz, hogy a szívünk, lelkünk néha utól érjen” – Komárom, komáromiak, komáromi alakulatok az első világháborúban című emlékkiállításukra. Az intézmény munkatársai és önkéntesei hosszú hónapokig kutattak - a város lakóira is számítva - a történelem ezen tragikus korszakából relikviák, utókorra hagyott nyomok iránt, melyből időszaki kiállításuk összeállt. A múltidézést zenei műsorral is tartalmassá téve ajánlották a komáromiak figyelmébe az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság által is támogatott, július 15-ig látogatható múzeumi tárlatot.

Délután a Jókai ligetben, a Bridgestone színpadon kezdetét vette a Kayser Zenei Fesztivál, melynek hangadója a Komáromi Fúvószenekar volt. Fesztiválnyitó koncertjükön – Szabó Ferenc karnagy vezényletével - hagyományos fesztiválmuzsika, fúvós indulók és könnyűzenei feldolgozások egyaránt szerepeltek. Az estében sokan már a Karthagot várták.

A rendezvénysorozat idején a Magyar Lovas Színház is új darabbal debütált. Első ízben láthatta a közönség a fordulatos és lovasjelenetekben gazdag „A fej nélküli lovas” című rockoperát, Márkos Attila tollából, míg a Magyarock Dalszínház ismét műsorra tűzte a Doctor Herz című darabot.

A kiegészítő programok közt a Monostori erődben rendezett 28. Mediawave Fesztivál várta a zene és a filmrajongókat.

A Komáromi Napok a hétvégéjén az Egressy zeneiskolában vonószenekari fesztivált szerveztek, a református templomban pedig egyházmegyei kórustalálkozót. Az „egykori” komáromi labdarúgó csillagok ismét találkoztak egymással a Czibor Zoltán Városi Sporttelepen, akik ezúttal kiállítással idézték elismert pályafutásukat. A megnyitót követően három labdarúgó mérkőzés is kezdődött, miközben Koppánymonostoron is rúgták a bőrt. Vasárnap a sportcsarnokban ritmikus sportgimnasztika verseny zajlott, a Szabadság térről kerékpáros túra rajtolt, a gimnázium teniszpályáján a Jókai teniszverseny folyt, míg a szőnyi Petőfi Művelődési Házban az egésznapos Zene-Barátság Fesztivál várta a népzene szerelmeseit. E nap délutánján a „felvidéki hadjáratot” folytató izsai huszárokat is fogadták Városháza mögötti Alapy Parkban.

Szombattól keddig egymást követték a koncertek a Bridgestone színpadon, a Foxconn partysátorban, valamint a Mylan Borudvarban is. E hasábokon mindent felsorolni szinte lehetetlen volna, ezért az ismert, nagy nevekre fókuszálva olyan előadók és zenekarok szórakoztatták az estékben már tömeggé duzzadt közönséget, mint a Karthago, Zoltán Erika, Fenyő Miklós, Zséda, az Intim Torna Illegál, Caramel, a Carbonfools, a Hooligans, Pápai Joci, Péterfy Bory & Love Band, Dj Sterbinszky, a Twinner. valamint Majka és Curtis. Az északi oldalon láthatta a közönség a Neoton Família sztárjait, a Ladánybene 27 formációt, Keresztes Ildikót, az ABBA Szlovákiát, a Magna Cum Laudet, vagy épp Tóth Gabit.

A Komáromi Napok az ismert nevek mellett a helyi előadóknak, zenészeknek is lehetőséget adott a bemutatkozásra, fellépésre. Az egyik kiemelkedő ezek közül a „Miénk a színpad!”, melyben a helyi óvodások, iskolások, sőt még nyugdíjasok is bemutatkoztak. Családbaráttá tette foglalkozásaival a fesztivált a Komáromi Tám-Pont Család- és Gyermekjóléti Intézmény és a Máltai Szeretettszolgálat.

A Komáromi Napok hagyományos eseményei sem maradtak el, így például a közös erőpróba: a kötélhúzás az Erzsébet-hídon, a Veteránmajális – Oldtimer autó és motorkerékpár kiállítás a Szabadság téren, a játék a Forrás Rádió sátrában, a Tóth Mihály kölyökfoci a Czibor sporttelepen, a néptáncfesztivál, a május elsejei horgászverseny a Rüdiger tavon, az ugyaninnen induló XIV. Komáromi Túranap, a sporttelepen zajló külügy-színész válogatott-önkormányzat labdarúgó torna, vagy épp az Endresz Csoport által szervezett komáromi áttörésre emlékező rendezvény, mely 1919-ben az utolsó kísérlet volt a trianoni békediktátum miatt kettészakított város területi épségének helyreállítására.

- A Komáromi Napok városunk és a térség legjelentősebb fesztiváljává nőtte ki magát az elmúlt esztendők során. Ez a rendezvény az összetartozás, barátság és a szeretet szimbóluma - mondta dr. Molnár Attila, Dél-Komárom polgármester.

A szponzoroknak köszönjük a támogatást!
Mindazoktól, akik helyhiány miatt kimaradtak, elnézést kérünk!


2018. 04. 26.
Átadták az idei elismeréseket

Április 26-án Észak és Dél Komárom képviselő-testületeinek közös ünnepi ülésével kezdetét vette a 27. Komáromi Napok. A dél-komáromi városháza dísztermében rendezett ülésen került sor az idei Díszpolgári címek, valamint a Pro Urbe és a Polgármesteri díjak átadására is. Az ülésen dr. Molnár Attila dél-, és Stubendek László észak-komáromi polgármesterek köszöntötték a megjelenteket.

Komárom Város Önkormányzat Képviselő-testülete Komárom Város Díszpolgára címet adományozott Sárai János önkormányzati képviselő részére. Komárom Városért emlékérmet vehetett át Szalai Gabriella, Csókáné dr. Varga Mária, Beigelbeck Attila, Fazekas László és Horsa István. Az idei esztendőben Polgármesteri díjban részesült Legát István, az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc Hagyományőrző Közhasznú Egyesület, valamint a Street Generations Extrém Sport Csapat.

Észak-Komárom képviselő-testülete az idei évben Pro Urbe díjat adományozott a Selye János Gimnázium és Városi Művelődési Központ GIMISZ Diákszínpada, valamint dr. Bende István részére.
Polgármesteri díjat kapott Mgr. Roberta Krmášková, Mgr. Júlia Černeková, Janka Pipíšková, a Magyar Lovas Színház Komárom, a Magyarock Dalszínház, Hodek Dávid és Hodek Áron, a Regionális Közművelődési Központ, Borbély Alexandra, Ing. Eva Gajdáčová, Lakatos Róbert, Szénássy Edit, a RÉV Polgári Társulás valamint Kristóf Réka.

Komárom Város Díszpolgára

Sárai János önkormányzati képviselő

1939. május 2-án született Szőnyben parasztcsaládban, melyre mindig büszke volt. Pályafutását a MOL-ban kezdte, ahol 42 évet dolgozott. 1989-ben megalakult a Kisgazda Párt, amelynek a vezetője lett.

1990-ben a körzetében megnyerte az önkormányzati képviselő-választást, ekkor indult el közszereplői pályafutása, 7 cikluson keresztül képviselte a körzetében lakók érdekeit. 1994-1998 között a Szőnyi Részönkormányzat vezetője volt, majd ezt követően még 4 évig volt Komárom város társadalmi megbízatású alpolgármestere. Több cikluson keresztül mind az ügyrendi, mind pedig a műszaki, pénzügyi bizottság tagja is volt. Mindig szívén viselte a szőnyi emberek sorsát, közszereplői tevékenységét teljes odaadással végezte.

Munkássága alatt valósult meg a városrész vezetékes ívóvízellátása, a szennyvízcsatorna kiépítése, az utak szilárd burkolattal való borítása. Közreműködésével adták ki Kállai Ödön helytörténeti munkáját, javaslatára indult el a szőnyi Hősök terén az emlékmű építése. De ott volt, amikor a Szőnyi horgásztónál felépítették a horgásztanyát, a tó körüli közvilágítást, a térfigyelő kamerarendszert, a játszóteret, valamint a Kállai parkot. Szorgalmazta a Petőfi Sándor Művelődési Ház felújítását, így a városrész civil szervezetei megfelelő körülmények között dolgozhatnak. Komárom Város Képviselő-testületének egyetlen olyan képviselője, akit 1990-2014 között egyéni választókerületben minden alkalommal képviselővé választottak a választópolgárok.

Komárom Városért emlékérem

Szalai Gabriella, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fogyatékosok Nappali Intézménye és Sorstárs Támogató Szolgálat vezetője

Munkáját a fogyatékos és az élet árnyékos oldalán élő emberekért végzi nagy igyekezettel, empátiával, szeretettel és szakmai tudással. Tevékenysége nem nélkülözi az alázatot és a másik ember iránt tanúsított tiszteletet.

A máltaiak önkéntes munkájából a nehéz élethelyzetben élők érdekében szervezett alkalmakon (adománygyűjtés, adományosztás, krízishelyzetek, táboroztatás, városi rendezvények) munkaidőn túl is mindig példamutatóan kiveszi részét. Akikkel kapcsolatba kerül, hamar megszeretik másokra figyelni tudó, kedves egyénisége miatt.

Egyéni életútja és magánélete is tiszteletet parancsoló. Példamutató az az igyekezet és kitartás mellyel - a rengeteg megoldandó családi gond, probléma ellenére - folyamatosan képzi magát, hogy szakmai munkáját, hivatását kifogástalanul végezhesse. Gabriella hivatásának gyakorlásában a hite és a családja segíti, mely erőt, békét és szeretetet biztosít számára.

Munkálkodására, a mindennapjaira a következő idézet a legjellemezőbb:

„Nem vagyunk mindnyájan arra hivatottak,
hogy rendkívüli dolgokat hajtsunk végre,
hanem arra, hogy nagyon egyszerű,
hétköznapi munkát végezzünk
rendkívüli szeretettel…”

Csókáné dr. Varga Mária gyermekorvos

1986-ban Debrecenben szerzett orvosi diplomát. Házasságkötése révén került Komáromba. Először a Tatai Városi Kórház Gyermekosztályán kezdte meg munkásságát, majd 1988. május 1-től, éppen 30 éve került a Komáromi Városi Kórház - jelenleg Selye János Kórház - gyermekosztályára. Gyermekgyógyászatból, majd gyermek - tüdőgyógyászatból szerzett szakvizsgát. Ezt követően kezdődhetett meg városunkban is a gyermek-tüdőgyógyászati szakrendelés, ahol immár 20 éve végzi magas színvonalúan, lelkiismeretesen az allergiás és asztmás gyermekek kivizsgálását és gondozását. 2008-tól megbízott osztályvezetőként irányította a kórház gyermekosztályát.

A kórház átszervezését követően a 24 órás gyermekellátást vezeti. Gyermekek iránti szeretete a munkája során folyamatosan megmutatkozik, a gyermekekkel és a szülőkkel egyaránt mindig kedves, türelmes. Alapos kivizsgálásait minden esetben részletes magyarázat követi. Természetes kisugárzásának köszönhetően mindig nyugodt, kellemes légkört teremt a rendelőben.

A református gyülekezet nőszövetségének tagja, és nemcsak helyben, hanem országosan is képviseli a szervezetet.

Beigelbeck Attila, a Komáromi Városi Sportegyesület elnöke

1958. január 24-én született Szőnyben. Már gyermekkorában is szerette a futballt, pályafutását az almásfüzitői csapatban kezdte. 17 évesen a Tatabányai KOMÉP SC-ben folytatta a labdarúgást, ahol a csapat éveken keresztül az NB II-ben szerepelt. Katonai szolgálata ideje alatt sem adta fel szenvedélyét, és a Szabó Lajos Honvéd Sportegyesület NB II csapatában focizott. Leszerelés után az NB II-ben szereplő DOROG csapatához igazolt. 1987-ben labdarúgóedzői képesítés megszerzése után több csapat vezetőedzője lett.

2008-ban a Komárom Városi Sportegyesület elnökévé választották, amely 5 szakosztállyal és közel 250 igazolt sportolóval működik. A vezetése alatt működő Komárom Városi Sportegyesület évről évre bővülő létszámmal tevékenykedik. Nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás nevelésére, ma már 9 szakosztállyal és közel 1000 igazolt sportolóval rendelkezik az egyesület. Rendkívül fontosnak tartja, hogy mind a személyi mind a tárgyi feltételek biztosítva legyenek a szakosztályok számára. Ezért folyamatosan nyújt be pályázatokat, és keresi a sportot szerető támogatókat.

Fazekas László református püspök

Tiszacsernyőn született 1961. június 12-én. A prágai Coménius Teológiai Fakultás hallgatója volt 1980-1986 között, ahol diplomát is szerzett.

Első szolgálati helye Észak-Komárom, ahol segédlelkész, ezt követően Léván helyettes lelkész volt. 1991-ben a Komáromi Egyházközség lelkipásztorává választották, ahol azóta is lelkészként szolgál hitvestársával.

1996-tól 2002-ig a Komáromi Egyházmegye Tanácsának tagja és az egyházmegye missziói előadója volt. 2003-2008 között a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspökhelyettese volt, majd 2009-től az egyház püspöke és egyben a Szlovákiai Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnökhelyettese.

Kezdettől fogva fontos volt számára a fiatalokkal való foglalkozás, a nyitottság a többi felekezet irányába, és a hit megélése a mindennapokban. Akár egyházi, akár társadalmi téren mindig hangsúlyos számára a közösség építése. Fontosnak tartja a társadalmi szerepvállalást, amiről hittanórákon, bibliaórákon, igehirdetések alkalmával is gyakran beszél, ezáltal a református egyház üzenete és példamutató tevékenysége a templomok falain is túljutott. Véleménye szerint nem lehetünk bezárkózott keresztények. Ezért van benne az az igyekezet, hogy a közösségi alkalmakon részt vesz, és másokat is erre biztat, vagy ilyen alkalmakat szervez. Ebből a meggondolásból is fakadt a Timóteus idősek otthonának indítása, vagy az óvoda és bölcsőde építése a Magyar Kormány által elindított óvodaprogram keretében.

A Duna két partján elterülő városrészeket mindig is egy városnak tekintette, és szívesen kapcsolódik be azokba a rendezvényekbe, amelyek ezt erősítik. Kiemelten segíti a felvidéki kitelepítettek ügyének felkarolását, a kitelepítettekről és a város kettészakadásáról történő méltó megemlékezést.

Horsa István népzenész

1975-ben született Komáromban. 6 évesen kezdett el klasszikus zenét tanulni, majd 7 éven keresztül az Óbudai Népzeneiskolába járt.

Horsa István zenei hitvallása, hogy az évszázadok alatt kikristályosodott népzenénk tökéletes, így azt soha nem akarta feldolgozni. Célja mindig az volt, hogy úgy tanulja meg a zenét, ahogy az mindig is működött, a hallás és megfigyelés utáni átörökléssel.

2010-ben megalapította Komáromban az Ördöngös Népzenetanodát, ahol az ősi módszerrel tanítja a muzsikálást, az erdélyi magyar zenélési stílust alapul véve. A zenetanodában, amely a határon való fekvése miatt híd szerepét is betölti a Felvidék magyarságával, jelenleg 50 fő tanul autentikus népzenét kortól és zenei előképzettségtől függetlenül. Nyaranta zenei táborokban tanít Erdélyben és a Felvidéken. Komáromban, a város támogatásával hangszersimogató programot dolgozott ki óvodások számára, amelyben a kisgyerekek megismerkedhetnek, a legérdekesebb magyar népi hangszerekkel és az előadás során ki is próbálhatják azokat.

2014-ben Komárom Város Kultúrájáért díjban részesült a komáromi, illetve a felvidéki magyarság körében kifejtett értékteremtő munkája elismeréseként. 2016-ban Halmos Béla vándordíjban részesült, és így egy éven keresztül használhatta a néhány éve elhunyt zenész, pedagógus és kutató mesterhegedűjét. Még ebben az évben Komárom-Esztergom Megyei Jubileumi Príma díjban részesült.

Kutatómunkájának köszönhetően nemrégiben sikerült begyűjtenie Hideg Anna néni teljes énekes repertoárját. Horsa István a falusi bandák mintájára 2015-ben alapította meg saját együttesét a zenetanoda két ifjú muzsikusával, Vörös Mátéval és Joó Bencével, akik kontrán és bőgőn kísérik tanárukat.

Polgármesteri díj

Legát István

Komáromban sokan ismerik helytörténettel kapcsolatos gyűjtőszenvedélyét. Intenzíven részt vett a leletanyagok gyűjtésében, hiszen barátai ismerősei bizalommal fordulnak hozzá, mikor régi tárgyakat, relikviákat találnak, bízván szakértelmében mellyel el tudja dönteni egy mások számára értéktelen tárgy eszmei értékét. Szívesen tanulmányozza a régi dokumentumokat, melyek alapján egyértelműen bizonyítja azok történelmi fontosságát.

Ő maga személyesen harminc éve kutatja Komáromot és környékét, leletanyagai között vannak őskori, bronzkori, és középkori tárgyak, eszközök, melyek eszmei értéke felbecsülhetetlen. Szeretné, ha mások is megismerhetnék Komárom és környéke rejtett kincseit. Önzetlenségét bizonyítja, hogy az általa összegyűjtött leletanyag nagy részét a Klapka György Múzeumnak adományozta, hogy bárki megtekinthesse. De van olyan általa talált kincs, amelyet a Nemzeti Múzeumban őriznek. Nagylelkű adományával gazdagította a magyar agrárium maradandó értékeinek megőrzésére alapított Magyar Mezőgazdasági Múzeum gyűjteményét is.

Az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc Hagyományőrző Közhasznú Egyesület

Az egyesület 2007-ben alakult, azóta rendszeresen tart különféle hagyományőrző rendezvényeket, ahol találkozhatunk kiváló minőségű, korhű ruháikkal, eszközeikkel, fegyvereikkel. A helybéli lakosok és turisták egyaránt, korosztálytól függetlenül áhítattal figyelik előadásaikat. Bemutatóikon nem csak a ’48-as forradalom relikviáinak megtekintésére van lehetőség, hanem akár kézbevételére is, mely által a történelem egy darabját nyújtják át közönségüknek.

Igyekeznek történelemszeretetükkel átitatni nézőiket, és eközben a történelmi események mibenlétét közérthetővé és könnyen feldolgozhatóvá tenni. Ennek segítségével mélyen megragad látogatóikban, hogy miért harcoltak az akkori emberek, mit adott és mit hagyott ránk a forradalom, az akkori és a mai embereknek mit jelenteknek a haza, hazaszeretet, nemzet vagy a szabadság szavak. Több helytörténeti vonatkozású könyv kiadását tették lehetővé, s minden évben nagy látogatottságnak örvend az általuk megrendezett tüzértábor a Monostori erődben.

Ezen munkájuk mellett történelmi témájú kutatásokat is folytatnak, mellyel gazdagítják hazánk és településünk nemzeti értekeit.

Street Generations Extrém Sport Csapat

A komáromi sikercsapat, azoknak a tehetséges fiataloknak ad esélyt, akik nem az átlagos sportokat űzik. Így megmutathatják, hogy ők miben is jók, és nem kell a kirekesztettség érzésével szembesülniük. Az utcai sportokat fogják össze, egészen elképesztő és egyben egyedülálló módon, zenére megkoreografálva.

A műsorszámok elkészítése, a koreográfia összeállítása nem könnyű feladat, de kemény munkájuknak és kitartásuknak köszönhetően mára nemcsak a városunk egyik legsikeresebb csapatává nőtték ki magukat, hanem országos hírre is szert tettek, produkcióik elképesztő sikereket arattak.

Az Utcai misszió címet viselő turnéjuk rengeteg helyre eljutott, és megalakulásuk óta közel
60 ezren nézték őket élőben, de nyitottak meg sportgálákat, iskolai rendezvényeket, sporteseményeket, városi és községi napokat. Egyediségük a mai napig példaértékű, számít a véleményük, ha extrém sportokról esik szó.


2018. 04. 25.
A 27. Komáromi napok programjai

1849. április 26-a az egyik legfontosabb dátum városunk történelmében. E kitüntetett napon az egyesített hazai haderők sikerrel tartóztatták fel a sokszoros túlerőben harcoló császári csapatok ostormát! E dicső haditettre emlékezve Észak- és Dél-Komárom városvezetése első ízben, 1992-ben szervezte meg a közös Komáromi Napok eseménysorozatot.

Azóta eltelt több mint negyed évszázad, így idén immár 27. alkalommal ünnepel közösen a város a Duna jobb és bal partján.

Az idei esztendőben ismét a dél-komáromi Jókai ligetbe és környékére, valamint az észak-komáromi

Klapka térre várunk minden kedves fesztiválozót! Minden kedves komárominak és hozzánk látogató vendégnek tartalmas kikapcsolódást kívánunk!

Dr. Molnár Attila Dél-Komárom polgármestere
Stubendek László Észak-Komárom polgármestere

A programokról részletesen:

www.komarominapok.eu

www.komarom.hu
Facebook: komaromvaros.hivatalosoldala, KomNapok.KNdni
valamint a KAPCSOLÓDÓ LETÖLTHETŐ DOKUMNETUMBAN

Kapcsolódó letölthető dokumentum


További oldalak:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810 811 812 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 824 825 826 827 828 829 830 831 832 833 834 835 836 837 838 839 840 841 842 843 844 845 846 847 848 849 850 851 852 853 854 855 856 857 858 859 860 861 862 863 864 865 866 867 868 869 870 871 872 873 874 875 876 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 888 889 890 891 892 893 894 895 896 897 898 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 910 911 912 913 914 915 916 917 918 919 920 921 922 923 924 925 926 927 928 929 930 931 932 933 934 935 936 937 938 939 940 941 942 943 944 945 946 947 948 949 950 951 952 953 954 955 956 957 958 959 960 961 962 963 964 965 966 967 968 969 970 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993 994 995 996 997 998 999 1000 1001 1002 1003 1004 1005 1006 1007 1008 1009 1010 1011 1012 1013 1014 1015 1016 1017 1018 1019 1020 1021 1022 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1029 1030 1031 1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067 1068 1069 1070 1071 1072 1073 1074 1075 1076 1077 1078 1079 1080 1081 1082 1083 1084 1085 1086 1087 1088 1089 1090 1091 1092 1093 1094 1095 1096 1097 1098 1099 1100 1101 1102 1103 1104 1105 1106 1107 1108 1109 1110 1111 1112 1113 1114 1115 1116 1117 1118 1119 1120 1121 1122 1123 1124 1125 1126 1127 1128 1129 1130 1131 1132 1133 1134 1135 1136 1137 1138 1139 1140 1141 1142 1143 1144 1145 1146 1147 1148 1149 1150 1151 1152 1153 1154 1155 1156 1157 1158 1159 1160 1161 1162 1163 1164 1165 1166 1167 1168 1169 1170 1171 1172 1173 1174 1175 1176 1177 1178 1179 1180 1181 1182 1183 1184 1185 1186 1187 1188 1189 1190 1191 1192 1193 1194 1195 1196 1197 1198 1199 1200 1201 1202 1203 1204 1205 1206 1207 1208 1209 1210 1211 1212 1213 1214 1215 1216 1217 1218 1219 1220 1221 1222 1223 1224 1225 1226 1227 1228 1229 1230 1231 1232 1233 1234 1235 1236 1237 1238 1239 1240 1241 1242 1243 1244 1245 1246 1247 1248 1249 1250 1251 1252 1253 1254 1255 1256 1257 1258 1259 1260 1261 1262 1263 1264 1265 1266 1267 1268 1269 1270 1271 1272 1273 1274 1275 1276 1277 1278 1279 1280 1281 1282 1283 1284 1285 1286 1287 1288 1289 1290 1291 1292 1293 1294 1295 1296 1297 1298 1299 1300 1301 1302 1303 1304 1305 1306 1307 1308 1309 1310 1311 1312 1313 1314 1315 1316 1317 1318 1319 1320 1321 1322 1323 1324 1325 1326 1327 1328 1329 1330 1331 1332 1333 1334 1335 1336 1337 1338 1339 1340 1341 1342 1343 1344 1345 1346 1347 1348 1349 1350 1351 1352 1353 1354 1355 1356 1357 1358 1359 1360 1361 1362 1363 1364 1365 1366 1367 1368 1369 1370 1371 1372 1373 1374 1375 1376 1377 1378 1379 1380 1381 1382 1383 1384 1385 1386 1387 1388 1389 1390 1391 1392 1393 1394 1395 1396 1397 1398 1399 1400 1401 1402 1403 1404 1405 1406 1407
| Statisztika | Honlap térkép | Adatvédelem | Honlap: Musitz Balázs, Komárom Város Polgármesteri Hivatala | javasolt felbontás:1024 * 768