Komárom és Környéke Önkormányzati Társulás portál

Komárom - hírek

Komárom kezdőoldala
www.komarom.hu

Hírek
Hirdetmények
A hónap rendezvényei
Eseménynaptár


Köszöntő
Település történet
Látnivalók
Elhelyezkedés
Népesség
Testvérvárosok


Alapadatok
Elérhetőségek
Osztályok, dolgozók
Ügyfélfogadási idők


Képviselő-testület
Bizottságok
Testületi ülés
Meghívó, előterjesztések
Rendeletek
Jegyzőkönyvek
Határozatok
Önkormányzati szerződések
Közbeszerzések
Pályázatok


Étterem
Szállás
Múzeum
Gyógyfürdő
Monostori Erőd


Intézmények
Egészségügy
Helyi adók

Komárom - A szőnyi római katolikus templom belső tere


2013. 12. 16.
Milliárdos támogatás a kórháznak

A Selye János Kórházban Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott, dr. Ferencz Péter a Selye János Kórház főigazgatója és városunk polgármestere dr. Molnár Attila tartott sajtótájékoztatót december 11-én. Egy kormányzati intézkedésnek, valamint egy elnyert pályázatnak köszönhetően az intézmény gazdálkodása stabil alapokon nyugszik, valamint működés hosszú távon biztosított.

A kormány országosan összesen 680 milliárd forintot biztosított az átalakításon átesett egészségügyi intézmények fejlesztésére. Ebből közel 1 milliárd forint jutott a Selye János Kórháznak egy építési és eszközbeszerzési projekt megvalósításához, ami az infrastruktúra fejlesztését, a gazdaságilag hatékony és betegbarát működés kialakítását, valamint az egészségügyi színvonal, illetve a munkafeltételek minőségének javítását szolgálja.

- A Selye János Kórház építési beruházásra és fűtéskorszerűsítésre 88 milliót, orvosi eszközfejlesztésre 477 milliót, bútorzatfejlesztésre 50 milliót, informatikai fejlesztésre 71 milliót, míg a projekt szakmai megvalósítását támogató tevékenységre 62 milliót fordíthat – mondta el Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott.

- A támogatási szerződést a napokban aláírtuk és a tervezés is megkezdődött. Az átalakítás 2014 nyarán indul és 2014 végén, 2015 elején zárul. Ez magában foglalja a belgyógyászati osztály bővítését, a nappali ellátási osztályon az ideálisabb körülmények kialakítását. A beruházás nem csupán a kórházat, de a rendelőintézetet is érinti. A fűtéskorszerűsítésnek köszönhetően komoly költségeket takaríthatunk meg. Új profilként aktív reumatológia is működik a Selye János Kórházban, teljes kapacitással, 100 százalékos ágykihasználtsággal. Év elején szintén egy pályázatnak köszönhetően a legmodernebb fizioterápiás eszközöket vásárolhattuk meg, jövő év elejére pedig elkészül a balneoterápiás blokk is, szénsavkáddal és négyrekeszes galvánkezeléssel. Új diagnosztikai eszközöket szerzünk be, röntgen- és ultrahangkészülékeket, illetve egynapos sebészeti eszközöket is – nyilatkozta a Selye János Kórház főigazgatója.

Egy másik kormányzati projektnek köszönhetően sor kerül az egészségügyi intézmény adósságkonszolidációjára is.

- A Selye János Kórház 202 millió forintos támogatásban részesül, hogy a lejárt tartozásait mielőbb kiegyenlítve egy olyan költségvetési évet kezdhessen meg, ami a betegellátás biztonságát és a biztos munkahely érzetét szolgálja – jelentette be Czunyié dr. Bertalan Judit. Ezzel kapcsolatban dr. Ferencz Péter főigazgató elmondta, hogy ez a pénz elegendő arra, hogy a kórház tartozásainak közel 90 százalékát kifizessék, így gazdaságilag stabil évnek nézhetnek elébe.

A sajtótájékoztató végén dr. Molnár Attila polgármester úgy fogalmazott, hogy a fenti intézkedéseknek köszönhetően mind a betegellátás, mind a munkahelyek megtartásának szempontjából a Selye János Kórház működése hosszútávon biztosítottá válik.

Végezetül a jelenlévők helyszíni bejáráson tekintették meg az intézmény osztályait, illetve a kórházban folyó betegellátási munkát.

Tavaly óta új szakmai struktúrában működik a Selye János Kórház. A krónikus belgyógyászati, az aktív reumatológiai és az ápolási osztály, valamint a nappali kórházi részleg és a 24 órás gyermekgyógyászati ellátás mellett egynapos sebészeti- és nőgyógyászati műtéteket is végeznek.

- Ezek tervezhető, tehát nem akut beavatkozást igénylő műtétek. Ebben az esetben a kórházban töltött idő nem haladja meg a 24 órát. Kivizsgált betegek érkeznek hozzánk, majd megtörténik a műtét, az azt követő megfigyelés után pedig hazabocsájtjuk a pácienseket. Az elvégezhető műtétek típusát jogszabály határozza meg. Bizonyos feltételeknek is teljesülniük kell, például olyan betegek operálhatóak, akik az otthoni gyógyulásukhoz segítséget kapnak, akiknek a közlekedése megoldott, és bizonyos távolságon belülről, tehát a megyéből érkeznek hozzánk. Jó szakmai együttműködésünk van a tatabányai Szent Borbála Kórházzal, ha szövődmények lépnek fel, akkor szükségessé válhatnak a komolyabb beavatkozások. A tapasztalatok azt mutatják, hogy erre alig van szükség - magyarázta a kórház igazgatója, dr. Ferencz Péter.

Az egynapos sebészet során végzett műtétek száma hónapról hónapra nő.

- Ezeket a beavatkozásokat azok a kollégák végzik, akik korábban a sebészeti, illetve a szülészeti-nőgyógyászati osztályon dolgoztak, de jönnek orvosok Győrből, Tatáról és Tatabányáról is. A jövőben bővítenénk a műtéti skálát, szeretnénk szemészeti, orr-fül-gégészeti, traumatológiai és urológiai műtéteket is végezni - tette hozzá az igazgató.

Mózes Hajnalka nőgyógyászati műtétre érkezett a Selye János Kórházba.

- Reggel 7 körül megtörtént a betegfelvétel, a délelőtt folyamán pedig végrehajtották a körülbelül 20 perces beavatkozást. Már most nagyon jól érzem magam, akár haza is tudnék menni. Remek dolognak tartom, hogy a Selye János Kórházban igénybe lehet venni ezt a műtéti eljárást. Bensőséges hangulata van ennek az intézménynek - vélekedett Mózes Hajnalka.

A Selye János Kórházban hotelszolgáltatást is igénybe lehet venni. Ez azt jelenti, hogy ellenszolgáltatás fejében a beteg néhány napig a kórházban maradhat, ahol teljes ellátást és megfigyelést biztosítanak számára.


2013. 12. 16.
Megválasztották a legjobb mentősöket

A komáromi mentőállomás dolgozói ismét megválasztották, hogy ki 2013 legjobb mentőtisztje, mentőápolója és gépkocsivezetője. Az elismerés - ahogy Kaszás Zsolt, a mentőállomás vezetője leszögezte - nem egy szakmai díj, hanem egy szimpátia szavazás.

A gálaműsornak a Jókai mozi adott otthont, ahol megjelent többek közt Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott, dr. Molnár Attila polgármester és dr. Ferencz Péter, a Selye János Kórház főigazgatója is.

- Önök életet mentenek nap, mint nap. Sokszor nincs idő a gondolkodásra, azonnal be kell avatkozni. Önöknél nincs ünnep, nincs pihenőidő, hiszen ha baj van, akkor menni kell. Megesik, hogy a saját életük veszélyeztetésével mentik meg mások életét. Mentősnek lenni nem szakma, hanem hivatás, szolgálat, életforma. Köszönöm Önöknek azt a munkát, amelyet az idei évben végeztek a komáromi és a Komárom környéki betegekért, ellátásukért - mondta dr. Molnár Attila polgármester.

- Fontos az eszköz, az autó, a jó körülmény, de a szolgálat lelkét azok adják, akik benne dolgoznak. Mind az önkormányzat, mind az a szervezetrendszer, ami Önök mögött áll, alkalmas arra, hogy ennek a hivatástudatnak, felelősségtudatnak, szakmaiságnak a legjavát hozza az itt élők számára, hogy érezzék a biztonságot minden nap. Márai írja a Füveskönyvben, hogy az életnek értelmet csak a szolgálat adhat, amellyel az emberek ügye felé fordulunk. Ez a szolgálat erősítette meg a komáromi mentősök közösségét is - hangzottak Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott szavai.

Ünnepi beszédében Kaszás Zsolt, a mentőállomás vezetője elmondta, hogy a mentődolgozók élete nem egyszerű, hiszen sokszor vannak távol a családjuktól, gyakran látnak tragédiákat, amiket különösen nehéz feldolgozni, és sokszor a saját épségüket sem kímélve mentik meg embertársaik életét.

- Mi az év 365 napján készen állunk a segítségnyújtásra. Ehhez nagy szakmai felkészültség és alázat kell. Egyikünk sem az ezzel járó anyagi juttatásért végzi ezt a hivatást - hangzott el Kaszás Zsolt beszédében.

A mentőállomás dolgozói kiemelt szerepet játszottak a márciusi hóvihar és a júniusi árvíz pusztításakor is, míg éves szinten több mint 189 ezer kilométert tettek meg, és közel 3000 emberen segítettek. A 2013-as esztendőben 12 sikeres újraélesztést végeztek el. A szimpátiaszavazáson maguk közül választották meg a legjobb mentőtisztet, ápolót és gépkocsivezetőt. A legjobb mentőtiszt Karap Gábor lett, aki egy mentős dinasztia tagja. Édesapja, illetve anyai ágon a dédszüleiig visszamenőleg mindenki az egészségügyben dolgozott. Ő maga 2004-ben került az Országos Mentőszolgálathoz, majd 5 évvel később Komáromba. Ahogy mondta, az elismerés azt bizonyítja, hogy kollégái tudnak és szeretnek is vele dolgozni.

A legjobb mentőápolónak Kurdi Balázst választották meg.

- Csak az tudja, hogy miről szól emberéletet menteni, aki ebben benne van. Hihetetlenül jó érzés. Szeretnék sokáig a komáromi mentőállomáson dolgozni, ezért folyamatosan képzem magam - nyilatkozta Balázs.

A legjobb gépkocsivezetőnek járó elismerést Petra Ferenc érdemelte ki, akit saját bevallása szerint elég későn talált meg ez a hivatás, azóta azonban szívvel-lélekkel végzi. Másfél éve mentőszakápolói képzésre is jár. A mentőállomás dolgozói közül első alkalommal azokat is díjazták, akik a legtöbb TTF-EKG-t végezték 2013-ban. Húszat végzett Tóth András és Vásárhelyi Imre is.

A díjak átadása után sem ért véget az ünnepség. Komárom önkormányzata ugyanis másfél millió forint összértékben vásárolt szükséges eszközöket a mentőállomásnak, melyek a betegek ellátását teszik még hatékonyabbá. Kaptak fonendoszkópokat, vérnyomásmérőket, koraszülött maszkokat és szénmonoxid érzékelő készülékeket is.

Kaszás Zsolt elmondta, 2014 a felzárkóztatás éve lesz a mentőállomáson. Szeretnének képzéseken részt venni, megyei és nemzetközi konferenciákat szervezni. Ezen kívül nagy álmuk egy alapítvány létrehozása és automata defibrillátor pontok felállítása a városban, ami nem csak országos viszonylatban lenne egyedülálló.


2013. 12. 16.
Adventi áhítat Pitti Katalinnal

Advent harmadik vasárnapján Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas, érdemes művész adott koncertet a református templomban. Ezúttal magával hozta egyik tanítványát, Kállai Erzsébetet, zongorán pedig Hegedűs Valér kísérte.

Az operaénekes elárulta, hogy az advent számára munkával telik, templomról templomra jár és koncertezik. Természetesen azért ezek a hetek nála is a készülődés jegyében telnek.

- Minden nap hálát adok a Jóistennek és igyekszem szeretetet árasztani minden cselekedetemmel. Ahhoz, hogy örömöt tudjunk adni alázat kell, szívvel-lélekkel kell elvégeznünk a feladatainkat - mondta Pitti Katalin.

Erőt ebben az időszakban pedig abból merít, ha egy jól sikerült koncerten érzi a közönség energiáját. A karácsonyt a családja körében tölti, ahogy fogalmazott, 84 éves édesanyjával és kisunokájával közösen keresik majd az ünnep igazi békéjét. Pitti Katalint komáromi koncertjén ezúttal is Hegedűs Valér zongora- és orgonaművész kísérte, akivel munkakapcsolatuk a régmúltra nyúlik vissza.

- Még a pályám kezdetén ismerkedtünk meg, azóta sokszor dolgoztunk együtt. Nagy felüdülés számomra is egy-egy templomi fellépés, hiszen egyfajta üzenetet küldünk a közönség fel. Egy ismert színész egyszer azt mondta nekem, hogy a színpadra lépésed pillanatától felelős vagy a közönség ízléséért. Ez egy templomi koncert alkalmával tökéletesen megvalósul. Kifelé sokszor nem úgy tűnik, de az ének és a zenei kíséret egyenrangú műfaj. Lelkileg alkalmazkodnunk kell az énekeshez, ahhoz az üzenethez, ami belőle az adott pillanatban árad. Gondol valamit, egy zenei módszerrel megoldja, nekem pedig ezt alá kell támasztanom a zongorajátékommal - tudtuk meg Hegedűs Valértől.

Az adventi áhítaton fellépett Pitti Katalin egyik növendéke, Kállai Erzsébet is.

- A művésznővel Szombathelyen találkoztam egy diákköri konferencián, ahol ő volt a zsűri elnöke. Azóta rendszeresen járok hozzá énekórákra, és egy-egy fellépésére is magával visz. Az a célom, hogy én is operaénekes legyen - mondta a fiatal tehetség.

A koncert után felgyúlt a Jókai téren felállított adventi koszorú harmadik gyertyalángja.


2013. 12. 16.
Karácsony a MOL városrészben

Második alkalommal töltötték meg zsúfolásig a MOL városrész lakói a Cathedra Központot, ahol a helyi karácsonyi ünnepségére került sor. Az eseményt a Komáromi Kulturális, Sport és Szabadidő Nonprofit Kft. szervezte. Műsort adtak a Délibábosok, valamint az Egressy Béni Zeneiskola növendékei.

- Az advent a felkészülés és a várakozás időszaka. Érdemes elgondolkodnunk, hogy mire is várunk ilyenkor! Véleményem szerint a szeretetre, a boldogságra, a tiszteletre, és a segítségnyújtásra várunk. Ezek az érzések ilyenkor a szívünkben-lelkünkben felerősödnek. Ha pedig a tetteinkben és a cselekedeteinkben is visszaadjuk őket, akkor nagyon szép és emlékezetes ünnepünk lesz - mondta nyitóbeszédében a körzet képviselője, Takács József.

A Délibáb Színház tagjai zenés-verses összeállítással készültek, míg az Egressy Béni Zeneiskola növendékei az adventi hangulathoz illő koncerttel kedveskedtek a lakóknak.


2013. 12. 16.
Elkészült az Erzsébet hídra vezető út