Komárom és Környéke Önkormányzati Társulás portál

Komárom - hírek

Komárom kezdőoldala
www.komarom.hu

Hírek
Hirdetmények
A hónap rendezvényei
Eseménynaptár


Köszöntő
Település történet
Látnivalók
Elhelyezkedés
Népesség
Testvérvárosok


Alapadatok
Elérhetőségek
Osztályok, dolgozók
Ügyfélfogadási idők


Képviselő-testület
Bizottságok
Testületi ülés
Meghívó, előterjesztések
Rendeletek
Jegyzőkönyvek
Határozatok
Önkormányzati szerződések
Közbeszerzések
Pályázatok


Étterem
Szállás
Múzeum
Gyógyfürdő
Monostori Erőd


Intézmények
Egészségügy
Helyi adók

Komárom - Szökőkút


2017. 07. 02.
Történelmi idők
interjú dr. Molnár Attila polgármesterrel


Fejlesztés beruházást, és beruházás fejlesztést ér városunkban. Dr. Molnár Attila szerint történelmi időket él Komárom, hiszen arra talán még soha nem volt példa, hogy 6-8 éves időszak alatt ennyi fejlesztési forrás érkezzen hozzánk.

- Polgármester úr nemrég helyezték le a Csillag erőd alapkövét. Mikorra várható a komplexum elkészülése?

-Komáromot az erődök városaként is szokták emlegetni, épp ezért örömteli, hogy az elmúlt években nagy arányú felújításon átesett Monostori erőd mellett most a Csillag erődöt is átépítik. A Liget Projekt részeként zajló, közel 6 milliárd forintos rekonstrukció után itt kap majd elhelyezést a Szépművészeti Múzeum mintegy 300 darabot számláló szobormásolat-parkja. Ilyen jellegű épületegyüttes, egy ilyen ékszerdoboz Közép-Európában egyedülálló. A beruházás nemcsak új munkahelyeket teremt, de a turizmus, az idegenforgalom és a helyi adóbevételek tekintetében is új távlatokat nyit városunk életében.

- Néhány nappal ezelőtt Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselőnek, és Popovics Györgynek, a megyei közgyűlés elnökének társaságában jelentett be két nagy nyertes pályázatot…

- Az egyik kiírás a városi geotermikus energia felhasználásának elindításához, a másik pedig a volt kombinát átépítéséhez, illetve a múzeum átköltöztetéséhez nyújt támogatást, összesen mintegy 800 millió forint összegben, melyhez az önkormányzat további több százmilliós nagyságrendű önrészt biztosít. A geoprojekt megvalósulása után a sportcsarnok, valamint a Brigetio Gyógyfürdő épületegyüttesének fűtésére használhatjuk majd a városunk alól feltörő termálvizet. Új kutat is fúrunk, hogy a jelenleg egy kútról üzemelő fürdő biztonságosan működhessen. A múzeum átköltöztetésével egyidejűleg az ELTE régészeti tanszékének tudásbázisát, oktatási központját is kialakítjuk a volt kombinát épületében, így jogosultak leszünk az egyetemi város cím használatára, továbbá ugyanezen projektben felújítjuk a volt KRESZ- park zöldfelületét is.

- Polgármester úr, milyen további pályázatok vannak benyújtva, melyek azok a területek, ahol számíthatunk még további fejlesztésekre?

- Rövid időn belül nyújtjuk be azt a pályázatot, mely a Brigetio Látogatóközpont megépítését célozza. A közel félmilliárd forintos létesítmény a néhány évvel ezelőtt feltárt, Európában egyedülálló ókori fürdőkomplexum fölé épülne. Célunk, hogy a limes vonala a világörökség részévé váljon, ebben Komáromnak meghatározó szerep jut. A további már benyújtott pályázatokból tervezzük felújítani a bölcsőde épületét, létrehozni egy nonprofit szolgáltató házat a volt Raksped területén, ahová a későbbiekben a Tám-pont Család- és Gyermekjóléti Intézmény költözne át. Megvalósulna továbbá a Jókai Gimnázium energetikai korszerűsítése, a Jókai liget zöldfelületeinek és infrastruktúrájának felújítása is. Érdekesség, hogy a liget volt salakpályáján interaktív játszótér épülhet, mely az észak-komáromi Öreg várat mutatja be. Az inkubátorházak fejlesztését célzó projekt nemcsak az induló vállalkozások segítését tenné lehetővé az ipari parkban, de az ott lévő záportározó dunai kivezetését is megoldaná. Nagy öröm, hogy az elmúlt időszakban megépült a Bozsik József Általános Iskola új rekortán kézilabdapályája, illetve előkészület alatt van két további pálya megépítése is. A Selye János Kórházban is végéhez közeledik a tavaly decemberben bejelentett több mint 100 millió forintos fejlesztés, amely mind a betegellátás, mind a kórház hosszú távú működése szempontjából kiemelkedő jelentőségű. Az elmúlt két és fél évben mintegy 1 milliárd forintot sikerült a kórház fejlesztésére fordítani. Városunknak ismét a maximálisan folyósítható 200 millió forintot sikerült elnyernie a kormányzat által a jól gazdálkodó önkormányzatok részére kiírt alapból. Az összegből már folyik a szőnyi városrészen a Templom köz és az Erkel Ferenc utca felújítása, Komáromban az Asztalos Béla utca rendbetétele, Koppánymonostoron pedig a Munkácsy utcát építik a szakemberek. Ezek mellett sor kerül még további út és járdaszakaszok felújítására is Bár nem az önkormányzat, hanem a Magyar Közút fenntartásába tartozik, de sürgetjük a Monostori erődnél, a sorompónál a rakpartra tartó kanyarodósáv megépítését, a Kossuth utca felújítását, valamint a Duna Áruházzal szemközti buszöböl felújítását is.

- Újra elkezdődtek a bejárások, mik a tapasztalatok…?

- Eddig a Csillag lakótelep, a MOL városrész, a Gábor Áron és Madách utca környéke, valamint Koppánymonostor került sorra, de augusztus második felétől, illetve az ősztől tervezzük a további bejárásokat is. Egy-egy ilyen alkalommal a komáromiak személyesen mondhatják el véleményüket, tapasztalataikat, észrevételeiket, mi pedig kollégáimmal megpróbáljuk megvalósítani a javaslatokat. A legtöbb észrevételt a parkolással, az utak, utcák, zöldfelületek állapotával, a biztonsággal, illetve egyes vendéglátóegységek esetleges zajterhelésével összefüggésben kapom.

- Nagy beruházással kezdtük, fejezzük is be egy nagy beruházással. Hogy áll, illetve mikor áll az új komáromi Duna-híd?

- A kivitelező cég kiválasztása megtörtént, zajlik a munkaterület átadása. Legfrissebb információim szerint az alapkő letételére szeptember első felében kerülhet sor, a híd pedig 2019-re készül el. Az új átkelő egyelőre még felfoghatatlan távlatokat nyit városunk életében gazdaságilag, mind kulturálisan, és a társadalmi élet egyéb területein is.


2017. 06. 30.
Átadták az egészségügyi elismeréseket

Minden év július elseje a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe. Ezen a napon született Semmelweis Ignác, az anyák megmentője. Városunk egészségügyi dolgozói a Monostori erődben ünnepeltek. Ez alkalomból került sor Komárom Város Egészségügyi Díjának átadására is, melyet idén dr. Pusztai Ferenc sebész főorvos és Csanda István mentő gépkocsivezető vehetett át.

Dr. Pusztai Ferenc

1953. december 30-án született Szőnyben, tisztviselő család idősebb gyerekeként. A Pécsi Orvostudományi Egyetemre 1974-ben nyert felvételt. A diploma megszerzése után megyei ösztöndíjasként került a Komáromi Kórház, a későbbi nevén Selye János Kórház sebészeti osztályára. 1980. október 1-je óta az intézmény orvosa. 1985 tavaszán szakvizsgázott általános sebészetből. Rövidesen alorvosi majd később főorvosi kinevezést kapott. Orvos gyakornok volt 1986-ban a Győri Petz Aladár Kórház Érsebészetén. A sebészeti osztályon folyó tudományos munkában is részt vett, közlemények megírásában, kiadásában nyújtott segítséget és gyógyszerkísérleti munkában is részt vett. A kórház átszervezése után az Egynpos Sebészeti Osztály vezetője lett.

Csanda István

1957. november 10-én született Szőnyben. Középfokú tanulmányait kiváló eredménnyel végezve autószerelő szakképzettséget szerzett, a komáromi állami gazdaságnál helyezkedett el. 1977-ben sikeres érettségi vizsgát tett. 1980-ban került az Országos Mentőszolgálathoz gépkocsivezetőnek, ahol megszakítás nélkül egészen nyugdíjba vonulásáig, 2016 szeptemberéig szolgálta és segítette a komáromi és környékbeli bajbajutottakat. Elismerésben részesült az eltelt évek alatt balesetmentesen levezetett több mint félmillió kilométerért, megválasztották az év mentőgépkocsi-vezetőjének. Főigazgatói dicséretben részesült, s kitüntetést vehetett át a Parlamentben is.

A megjelenteket dr. Molnár Attila polgármester, dr. Kreft-Horváth Loránd alpolgármester, dr. Gordán Ildikó, az alapellátás vezetője, dr. Ferencz Péter kórházigazgató és Kurdi Balázs, a mentőállomás vezetője köszöntötte.


2017. 06. 29.
Két komáromi sportlövővel döntött világcsúcsot a vb-n a junior csapat

Szenzációs világcsúccsal győzött Péni István, Vas Péter és Pekler Zalán a férfi kisöbű szabadpuska 50 méteres 3×40 lövéses számának csapatversenyében a Suhlban rendezett junior sportlövő-világbajnokságon.

A Péni István, Vas Péter, Pekler Zalán alkotta trió 3512 kört ért el, 31 körös, óriási fölénnyel lett világbajnok a második és harmadik helyen végzett horvát és finn csapat előtt. Az új világcsúcs 8 körrel adta át a múltnak a kínai csapat 2013-as kimagasló eredményét.

A magyar puskások (aki közül Pekler Zalán és Vas Péter a komáromi Finomító SLK versenyzője) komoly bravúrt bemutatva jutottak be mindhárman az egyéni nyolcas fináléba. Péni 1179 körrel a legjobb volt a mezőnyben, míg Vas Péter 1167 körrel a hatodik, Pekler Zalán pedig 1166-tal a hetedik legjobb eredménnyel kvalifikálta magát a világ 8 legjobbja közé. A döntőben mindegyik versenyzőnknek hiányzott egy kis plusz a dobogóhoz, így Vas az ötödik, Péni a hatodik, míg Pekler a nyolcadik helyen zárta a számot.

(Forrás:kemma.hu)


2017. 06. 28.
Rajt előtt a volt kombinát átépítése és a geo projekt

Két sikeres pályázatról számolt be térségünk országgyűlési képviselője, Czunyiné dr. Bertalan Judit, Popovics György megyei elnök és dr. Molnár Attila polgármester a június 28-ai Városházán tartott közös sajtótájékoztatón. Az összesen több mint 750 millió forint értékű támogatásoknak, valamint a hozzájuk tett saját forrásoknak köszönhetően hamarosan kezdődik a volt mezőgazdasági kombinát átépítése, valamint megvalósul a geotermikus hőellátó rendszer kiépítése is.

A sajtótájékoztatón Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy míg 2010 környékén az önkormányzat azon dolgozott, hogy gazdasági működőképességét megteremtse és stabilitását visszaállítsa, az elmúlt öt évben városunk soha nem látott fejlődésen ment keresztül.

- Köszönhető ez a kormányzat támogatásának és a városvezetés tudatos döntéseinek. Komárom valóban a fejlődés útjára lépett - hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

- 250 millió forintos támogatással kezdődhet meg hamarosan a volt mezőgazdasági kombinát épületének felújítása, valamint közel fél milliárdos forrás érkezik a geotermikus hőellátó rendszer kiépítésére. Az egykori mezőgazdasági kombinát 2013-ban került az önkormányzat tulajdonába, azóta kerestük a megfelelő funkciót az épület számára. A nyertes pályázatnak köszönhetően ide költözik majd át a Klapka György Múzeum és itt jön létre az ELTE régészeti tanszékének tudásközpontja. Komárom ezzel felkerül a felsőoktatás térképére, és jogosultak leszünk az egyetemi város cím használatára. Az önkormányzat mindkét nyertes projekthez önrészt is biztosít.

A geotermikus hőellátó rendszer kiépítése egyrészt lehetővé teszi, hogy a Brigetio Gyógyfürdő számára még egy kutat fúrassunk, ezzel is segítve a biztonságos működést, illetve a termálvíz hőenergiáját a jövőben a fürdőben és a Sportcsarnokban is hasznosítani tudjuk - magyarázta a polgármester.

- Mindkét pályázat esetében már megköthető a szerződés, így a megvalósítás hamarosan elindulhat – tette hozzá Popovics György megyei elnök.


2017. 06. 28.
Túl a 90-en is teljes életet élnek

A napokban több örömteli pillanatnak is tanúi lehettünk. Dr. Molnár Attila polgármester otthonában köszöntötte fel Czeglédi Józsefné Török Ilonát és Dulai János bácsit, akik 90. illetve 95. születésnapjukat ünnepelték. A szépkorúak az ajándékcsomagon túl még a miniszterelnök jókívánságait is átvehették.

Ilonka néni 1928-ban született Tatabányán. Tízen voltak testvérek, így bár a család nagy volt, ők sohasem nélkülöztek, hiszen édesapjuk kovácsként dolgozott, biztosítva számukra a mindennapi betevőt. Édesanyjuk elsősorban a gyermekek felnevelésében és a háztartás vezetésében jeleskedett.

- Édesanyám otthon sütötte a kenyeret, hetente hatszor és 10 literes fazékban főtt az étel. Édesapám a háborúban megsebesült, kétszer lőtték át a térdét és egyszer a nyakát, de szerencsére felépült – emlékezett vissza Ilonka néni, aki hosszú élete során kétszer ment férjhez.

Először 1948-ban, ebből a házasságból 2 fia és egy lánya született, majd férje elvesztése után másodszor is megházasodott. Erre 1965-ben került sor. Ebből a kapcsolatból egy fia és egy lánya született.

Dolgozott a lengyárban, a Molajban és a postán is, illetve tíz esztendőn át édesapja legendás fagylaltozójában.

- Sok szomorú, de sok boldog pillanat is ért az életben. Nem gondoltam volna soha, hogy megérem a 90 esztendőt. Jól érzem magam, csak nagyon nehezen tudok járni – tette hozzá az ünnepelt, akinek azért igen tevékenyen telnek a mindennapjai. Sokat olvas, szeret keresztrejtvényt fejteni és még a számítógéphez is ért, amin gyakran játszik.

A napokban ünnepelte 95. születésnapját Dulai János is. A szépkorú komáromi lakost a jubileum alkalmából dr. Molnár Attila polgármester és Hamrák Zsófia képviselőasszony köszöntötte. János bácsit sokan ismerik a városban, hiszen juhászként dolgozott, de híres volt rigmusairól, szép hangjáról és fafaragásairól is.

Dulai János 1922-ben látta meg a napvilágot az alföldi rónaságon. Munkája miatt az ország valamennyi szegletében megfordult, a Dunántúlra 1952-ben érkezett meg feleségével, akivel 62 évig éltek boldog házasságban. Három gyermekük született, egy lány és két fiú. János bácsi szép népes családdal büszkélkedhet, hiszen van 6 unokája és 6 dédunokája.

- Nagyon szerettem a juhászkodást. Emellett rengeteget faragtam. Ma már nem tudok, mert nem látok rendesen. Nyolc éves koromban elveszítettem az egyik szememet, de ennek ellenére még jogosítványt is szereztem és sokáig vezettem – tudtuk meg János bácsitól, aki a nyugdíjas otthon napközi otthonának aktív tagja.

Régebben, míg hallása engedte, sokat énekelt. A különböző dalok és rigmusok szövegére a mai napig tisztán emlékszik. Hangszereken is játszott, elsősorban klarinéton és citerán. Rossz hallásán és látásán kívül János bácsi jó egészségi és szellemi állapotnak örvend.


További oldalak:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810 811 812 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 824 825 826 827 828 829 830 831 832 833 834 835 836 837 838 839 840 841 842 843 844 845 846 847 848 849 850 851 852 853 854 855 856 857 858 859 860 861 862 863 864 865 866 867 868 869 870 871 872 873 874 875 876 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 888 889 890 891 892 893 894 895 896 897 898 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 910 911 912 913 914 915 916 917 918 919 920 921 922 923 924 925 926 927 928 929 930 931 932 933 934 935 936 937 938 939 940 941 942 943 944 945 946 947 948 949 950 951 952 953 954 955 956 957 958 959 960 961 962 963 964 965 966 967 968 969 970 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993 994 995 996 997 998 999 1000 1001 1002 1003 1004 1005 1006 1007 1008 1009 1010 1011 1012 1013 1014 1015 1016 1017 1018 1019 1020 1021 1022 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1029 1030 1031 1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067 1068 1069 1070 1071 1072 1073 1074 1075 1076 1077 1078 1079 1080 1081 1082 1083 1084 1085 1086 1087 1088 1089 1090 1091 1092 1093 1094 1095 1096 1097 1098 1099 1100 1101 1102 1103 1104 1105 1106 1107 1108 1109 1110 1111 1112 1113 1114 1115 1116 1117 1118 1119 1120 1121 1122 1123 1124 1125 1126 1127 1128 1129 1130 1131 1132 1133 1134 1135 1136 1137 1138 1139 1140 1141 1142 1143 1144 1145 1146 1147 1148 1149 1150 1151 1152 1153 1154 1155 1156 1157 1158 1159 1160 1161 1162 1163 1164 1165 1166 1167 1168 1169 1170 1171 1172 1173 1174 1175 1176 1177 1178 1179 1180 1181 1182 1183 1184 1185 1186 1187 1188 1189 1190 1191 1192 1193 1194 1195 1196 1197 1198 1199 1200 1201 1202 1203 1204 1205 1206 1207 1208 1209 1210 1211 1212 1213 1214 1215 1216 1217 1218 1219 1220 1221 1222 1223 1224 1225 1226 1227 1228 1229 1230 1231 1232 1233 1234 1235 1236 1237 1238 1239 1240 1241 1242 1243 1244 1245 1246 1247 1248 1249 1250 1251 1252 1253 1254 1255 1256 1257 1258 1259 1260 1261 1262 1263 1264 1265 1266 1267 1268 1269 1270 1271 1272 1273 1274 1275 1276 1277 1278 1279 1280 1281 1282 1283 1284 1285 1286 1287 1288 1289 1290 1291 1292 1293 1294 1295 1296 1297 1298 1299 1300 1301 1302 1303 1304 1305 1306 1307 1308 1309 1310 1311 1312 1313 1314 1315 1316 1317 1318 1319 1320 1321 1322 1323 1324 1325 1326 1327 1328 1329 1330 1331 1332 1333 1334 1335 1336 1337 1338 1339 1340 1341 1342 1343 1344 1345 1346 1347 1348 1349 1350 1351 1352 1353 1354 1355 1356 1357 1358 1359 1360 1361 1362 1363 1364 1365 1366 1367 1368
| Statisztika | Honlap térkép | Adatvédelem | Honlap: Musitz Balázs, Komárom Város Polgármesteri Hivatala | javasolt felbontás:1024 * 768