Komárom és Környéke Önkormányzati Társulás portál

Komárom - hírek

Komárom kezdőoldala
www.komarom.hu

Hírek
Hirdetmények
A hónap rendezvényei
Eseménynaptár


Köszöntő
Település történet
Látnivalók
Elhelyezkedés
Népesség
Testvérvárosok


Alapadatok
Elérhetőségek
Osztályok, dolgozók
Ügyfélfogadási idők


Képviselő-testület
Bizottságok
Testületi ülés
Meghívó, előterjesztések
Rendeletek
Jegyzőkönyvek
Határozatok
Önkormányzati szerződések
Közbeszerzések
Pályázatok


Étterem
Szállás
Múzeum
Gyógyfürdő
Monostori Erőd


Intézmények
Egészségügy
Helyi adók

Komárom - Református templom


2013. 12. 16.
Megválasztották a legjobb mentősöket

A komáromi mentőállomás dolgozói ismét megválasztották, hogy ki 2013 legjobb mentőtisztje, mentőápolója és gépkocsivezetője. Az elismerés - ahogy Kaszás Zsolt, a mentőállomás vezetője leszögezte - nem egy szakmai díj, hanem egy szimpátia szavazás.

A gálaműsornak a Jókai mozi adott otthont, ahol megjelent többek közt Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott, dr. Molnár Attila polgármester és dr. Ferencz Péter, a Selye János Kórház főigazgatója is.

- Önök életet mentenek nap, mint nap. Sokszor nincs idő a gondolkodásra, azonnal be kell avatkozni. Önöknél nincs ünnep, nincs pihenőidő, hiszen ha baj van, akkor menni kell. Megesik, hogy a saját életük veszélyeztetésével mentik meg mások életét. Mentősnek lenni nem szakma, hanem hivatás, szolgálat, életforma. Köszönöm Önöknek azt a munkát, amelyet az idei évben végeztek a komáromi és a Komárom környéki betegekért, ellátásukért - mondta dr. Molnár Attila polgármester.

- Fontos az eszköz, az autó, a jó körülmény, de a szolgálat lelkét azok adják, akik benne dolgoznak. Mind az önkormányzat, mind az a szervezetrendszer, ami Önök mögött áll, alkalmas arra, hogy ennek a hivatástudatnak, felelősségtudatnak, szakmaiságnak a legjavát hozza az itt élők számára, hogy érezzék a biztonságot minden nap. Márai írja a Füveskönyvben, hogy az életnek értelmet csak a szolgálat adhat, amellyel az emberek ügye felé fordulunk. Ez a szolgálat erősítette meg a komáromi mentősök közösségét is - hangzottak Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott szavai.

Ünnepi beszédében Kaszás Zsolt, a mentőállomás vezetője elmondta, hogy a mentődolgozók élete nem egyszerű, hiszen sokszor vannak távol a családjuktól, gyakran látnak tragédiákat, amiket különösen nehéz feldolgozni, és sokszor a saját épségüket sem kímélve mentik meg embertársaik életét.

- Mi az év 365 napján készen állunk a segítségnyújtásra. Ehhez nagy szakmai felkészültség és alázat kell. Egyikünk sem az ezzel járó anyagi juttatásért végzi ezt a hivatást - hangzott el Kaszás Zsolt beszédében.

A mentőállomás dolgozói kiemelt szerepet játszottak a márciusi hóvihar és a júniusi árvíz pusztításakor is, míg éves szinten több mint 189 ezer kilométert tettek meg, és közel 3000 emberen segítettek. A 2013-as esztendőben 12 sikeres újraélesztést végeztek el. A szimpátiaszavazáson maguk közül választották meg a legjobb mentőtisztet, ápolót és gépkocsivezetőt. A legjobb mentőtiszt Karap Gábor lett, aki egy mentős dinasztia tagja. Édesapja, illetve anyai ágon a dédszüleiig visszamenőleg mindenki az egészségügyben dolgozott. Ő maga 2004-ben került az Országos Mentőszolgálathoz, majd 5 évvel később Komáromba. Ahogy mondta, az elismerés azt bizonyítja, hogy kollégái tudnak és szeretnek is vele dolgozni.

A legjobb mentőápolónak Kurdi Balázst választották meg.

- Csak az tudja, hogy miről szól emberéletet menteni, aki ebben benne van. Hihetetlenül jó érzés. Szeretnék sokáig a komáromi mentőállomáson dolgozni, ezért folyamatosan képzem magam - nyilatkozta Balázs.

A legjobb gépkocsivezetőnek járó elismerést Petra Ferenc érdemelte ki, akit saját bevallása szerint elég későn talált meg ez a hivatás, azóta azonban szívvel-lélekkel végzi. Másfél éve mentőszakápolói képzésre is jár. A mentőállomás dolgozói közül első alkalommal azokat is díjazták, akik a legtöbb TTF-EKG-t végezték 2013-ban. Húszat végzett Tóth András és Vásárhelyi Imre is.

A díjak átadása után sem ért véget az ünnepség. Komárom önkormányzata ugyanis másfél millió forint összértékben vásárolt szükséges eszközöket a mentőállomásnak, melyek a betegek ellátását teszik még hatékonyabbá. Kaptak fonendoszkópokat, vérnyomásmérőket, koraszülött maszkokat és szénmonoxid érzékelő készülékeket is.

Kaszás Zsolt elmondta, 2014 a felzárkóztatás éve lesz a mentőállomáson. Szeretnének képzéseken részt venni, megyei és nemzetközi konferenciákat szervezni. Ezen kívül nagy álmuk egy alapítvány létrehozása és automata defibrillátor pontok felállítása a városban, ami nem csak országos viszonylatban lenne egyedülálló.


2013. 12. 16.
Adventi áhítat Pitti Katalinnal

Advent harmadik vasárnapján Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas, érdemes művész adott koncertet a református templomban. Ezúttal magával hozta egyik tanítványát, Kállai Erzsébetet, zongorán pedig Hegedűs Valér kísérte.

Az operaénekes elárulta, hogy az advent számára munkával telik, templomról templomra jár és koncertezik. Természetesen azért ezek a hetek nála is a készülődés jegyében telnek.

- Minden nap hálát adok a Jóistennek és igyekszem szeretetet árasztani minden cselekedetemmel. Ahhoz, hogy örömöt tudjunk adni alázat kell, szívvel-lélekkel kell elvégeznünk a feladatainkat - mondta Pitti Katalin.

Erőt ebben az időszakban pedig abból merít, ha egy jól sikerült koncerten érzi a közönség energiáját. A karácsonyt a családja körében tölti, ahogy fogalmazott, 84 éves édesanyjával és kisunokájával közösen keresik majd az ünnep igazi békéjét. Pitti Katalint komáromi koncertjén ezúttal is Hegedűs Valér zongora- és orgonaművész kísérte, akivel munkakapcsolatuk a régmúltra nyúlik vissza.

- Még a pályám kezdetén ismerkedtünk meg, azóta sokszor dolgoztunk együtt. Nagy felüdülés számomra is egy-egy templomi fellépés, hiszen egyfajta üzenetet küldünk a közönség fel. Egy ismert színész egyszer azt mondta nekem, hogy a színpadra lépésed pillanatától felelős vagy a közönség ízléséért. Ez egy templomi koncert alkalmával tökéletesen megvalósul. Kifelé sokszor nem úgy tűnik, de az ének és a zenei kíséret egyenrangú műfaj. Lelkileg alkalmazkodnunk kell az énekeshez, ahhoz az üzenethez, ami belőle az adott pillanatban árad. Gondol valamit, egy zenei módszerrel megoldja, nekem pedig ezt alá kell támasztanom a zongorajátékommal - tudtuk meg Hegedűs Valértől.

Az adventi áhítaton fellépett Pitti Katalin egyik növendéke, Kállai Erzsébet is.

- A művésznővel Szombathelyen találkoztam egy diákköri konferencián, ahol ő volt a zsűri elnöke. Azóta rendszeresen járok hozzá énekórákra, és egy-egy fellépésére is magával visz. Az a célom, hogy én is operaénekes legyen - mondta a fiatal tehetség.

A koncert után felgyúlt a Jókai téren felállított adventi koszorú harmadik gyertyalángja.


2013. 12. 16.
Karácsony a MOL városrészben

Második alkalommal töltötték meg zsúfolásig a MOL városrész lakói a Cathedra Központot, ahol a helyi karácsonyi ünnepségére került sor. Az eseményt a Komáromi Kulturális, Sport és Szabadidő Nonprofit Kft. szervezte. Műsort adtak a Délibábosok, valamint az Egressy Béni Zeneiskola növendékei.

- Az advent a felkészülés és a várakozás időszaka. Érdemes elgondolkodnunk, hogy mire is várunk ilyenkor! Véleményem szerint a szeretetre, a boldogságra, a tiszteletre, és a segítségnyújtásra várunk. Ezek az érzések ilyenkor a szívünkben-lelkünkben felerősödnek. Ha pedig a tetteinkben és a cselekedeteinkben is visszaadjuk őket, akkor nagyon szép és emlékezetes ünnepünk lesz - mondta nyitóbeszédében a körzet képviselője, Takács József.

A Délibáb Színház tagjai zenés-verses összeállítással készültek, míg az Egressy Béni Zeneiskola növendékei az adventi hangulathoz illő koncerttel kedveskedtek a lakóknak.


2013. 12. 16.
Elkészült az Erzsébet hídra vezető út