Komárom és Környéke Önkormányzati Társulás portál

Komárom - hírek

Komárom kezdőoldala
www.komarom.hu

Hírek
Hirdetmények
A hónap rendezvényei
Eseménynaptár


Köszöntő
Település történet
Látnivalók
Elhelyezkedés
Népesség
Testvérvárosok


Alapadatok
Elérhetőségek
Osztályok, dolgozók
Ügyfélfogadási idők


Képviselő-testület
Bizottságok
Testületi ülés
Meghívó, előterjesztések
Rendeletek
Jegyzőkönyvek
Határozatok
Önkormányzati szerződések
Közbeszerzések
Pályázatok


Étterem
Szállás
Múzeum
Gyógyfürdő
Monostori Erőd


Intézmények
Egészségügy
Helyi adók

Komárom - Szökőkút


2015. 09. 21.
Mesterségünk címere

Három napon át a népi mesterségeké és játékoké volt a főszerep a Szabadság téren. A színpadon mese- és bábelőadások, koncertek, táncbemutatók sora váltotta egymást. A kavalkádhoz csatlakozott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat komáromi csoportjának rendhagyó napja is.

- A Szőnyi Kulturális Egyesület öt kézművese mutatkozott be, Orbán Ilona kiállítással készült, illetve újdonságként ismerkedhettünk meg a gyöngyvarrással, és a különféle papíráruk készítésével. A Szabadság és a Jókai teret, valamint a Monostori erődöt igyekeztünk összekötni, hiszen az erődben zajlott az Európai örökség napok és az autómentes nap programja.

Szombaton déltől 5 óráig két fiáker közlekedett a tér és az erőd között, illetve a kerékpáros kalandtúra már itt elkezdődött. A Jókai téren és a malomnál felállítottunk egy-egy állomást - tudtuk meg Tóth- Lencse Andreától, a Monostori erőd turisztikai csoportvezetőjétől.

A kézműves vásár, a népi játékpark és a színpadi műsorok sokakat vonzott a Szabadság térre.

A Szabadság téren bemutatkozott a Mag-házban működő Csigaház is.

- A szülői csoport idén áprilisban alakult. Azokat a családokat szeretnénk összekötni és segíteni, akik sérült gyermeket nevelnek. Igyekszünk egymást támogatni, olyan előadókat hívni, akik bennünket érintő témákról tudnak beszélni. A rendezvényre olyan fejlesztő játékokat és eszközöket hoztunk, amiket a mindennapokban használunk - tudtuk meg Szarkáné Kis Katalintól.

A Szabadság téren zajló rendezvényhez csatlakozott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat komáromi csoportjának rendhagyó napja és paralimpiája. A sportos rendezvényen hét csapat mérte össze tudását, többek közt fociban, futásban, kislabda dobásban és kosárlabdában. A két komáromi csoporton kívül érkeztek szervezetek Győrből, Dunaalmásról, Kömlődről, Tatáról.

- Fontosak az ilyen napok, hiszen együtt vagyunk, mozgunk, sportolunk. Egy baráti versengés zajlik itt, ahol mindenki nyertes, hiszen sportolhat - hangzott el Turi Bálint alpolgármester köszöntőjében.

- Szerencsére ez a nap már nem rendhagyó, hanem hagyományteremtő, hiszen nyolcadik alkalommal szervezik meg, a mostanit Czibor Zoltán világklasszis labdarúgó emlékére, aki azt vallotta, hogy az életben négy dolog fontos, a tisztesség, a becsület, szeretet és az akarat - tette hozzá dr. Molnár Attila polgármester.

A sportprogramok mellett a Szabadság tér színpadán táncos-zenés programmal léptek fel a sérültek, de énekelt a Twinner, a Magyar Lovas Színház Komárom művészei, és a Magyarock Musical Band is. A három nap alatt fellépett többek között a Borostyán Együttes, Horsa István és Zenekara, a Garabonciás, és a Vivat Bacchus. A péntek és szombat estét utcabál zárta. Vasárnap pedig a Kormorán búcsúztatta a rendezvényt.


2015. 09. 21.
Oviolimpia a Kistáltosban

Igazi olimpiai hangulat uralkodott az elmúlt hétvégén a Kistáltos Óvodában. Hatodik alkalommal szerveztek Oviolimpiát a gyerekeknek. A rendezvényt dr. Molnár Attila polgármester, és Turi Bálint alpolgármester is meglátogatta.

A zászló felvonása után a kicsik ünnepélyes esküt tettek, amiben megfogadták, hogy sportszerűen versenyeznek majd. Nagy Ágnes óvodavezető elmondta, hogy az intézmény bekapcsolódott az autómentes nap programjába is, így a gyerekek bringára pattantak és tettek egy kört a Jókai ligetben. A nap további részében az óvoda udvarán különböző ügyességi versenyekben, így például a KOSZA segítségével kötélhúzásban, mérhették össze erejüket a legkisebbek.

A rendezvényt, melyen új mérleghinta avatóra is sor került Komárom Város Önkormányzata támogatta.


2015. 09. 17.
Új betelepülő az ipari parkban

Megnyílt az Agrotec Magyarország Kft. központi telephelye. A cég több mint 1 milliárd forint összértékű beruházást valósított meg két hektáros területen. A fejlesztés nem csupán a városkasszát gyarapítja, de 70 embernek is munkát ad.

Az Agrotec Magyarország Kft. országos viszonylatban a harmadik helyen áll a gépértékesítések számát tekintve, fő partnere, a New Holland pedig egyértelműen piacvezetőnek számít. Az Agrotec tavalyi árbevétele meghaladta a 15 milliárd forintot, az idei cél már a 18,5 milliárdos forgalom elérése lesz. Országosan tizenhárom telephelyük van, a most átadott komáromi részleg cégközpontként működik majd.

Az Agrofert Holding cseh magáncégcsoporthoz tartozó Agrotecet 1990-ben alapították, az anyaországon kívül Szlovákiában és Magyarországon is jelen vannak. A vezetés választása nem véletlenül esett Komáromra.

- Az ipari park minden tekintetben ideálisnak bizonyult ahhoz a munkához, amit mi végezni akarunk. Az épületkomplexum korábban nyomdaipari cég tulajdona volt korábban, de 5 éve nem használták. További előnyt jelentett az épület mellett található 1 hektáros terület. A korábban az IKR-ben dolgozó szakembergárda is rendelkezésünkre állt, őket mindenképp szerettük volna megtartani. Az elmúlt 2 év legjelentősebb beruházása az új telephely átadása - mondta el az Agrotec Magyarország Kft. ügyvezetője, Illés Zoltán.

A beruházás közel 2 hektáron valósult meg, mintegy 1 milliárd forintból. Az átépítést követően városunkban kapott helyet a logisztikai központ és az irodahelyiségek, illetve ide érkezik majd a gépek döntő hányada is. Ez az új központ európai szinten is kimagasló a felszereltségét és az infrastruktúrát tekintve.

- Minden új beruházásnak örülünk, ami a városba érkezik, különösen, ha az ipari park területére, hiszen az iparűzési adó főleg az itt működő cégektől folyik be a város költségvetésébe. Az ipari park alkalmas a zöldmezős beruházás megvalósítására is, jelen esetben pedig az Agrotec egy már meglévő, de használaton kívüli területet vásárolt, és újított fel. A cég 70 új munkaerőt alkalmaz - tudtuk meg dr. Molnár Attila polgármestertől az ünnepélyes szalagátvágást követően.


2015. 09. 16.
Szavazzunk Komáromra!

Immár harmadszor versenyezteti meg Magyarország városait a www.megszepulavarosom.hu weboldala. Az értékes fődíjért Komárom is versenyben van, ami nem más, minthogy a legtöbb szavazatot kapott város egyik közterületét (park, körforgalom, nyíltkert, játszótér, stb.) a programot indító cégek teljes egészében felújítják.

„Ezzel a programmal arra szeretnék felhívni mindnyájunk figyelmét, hogy felelősséggel tartozunk lakókörnyezetünkért, és a közösség erejét használva, együtt, képesek vagyunk szebbé varázsolni mindennapi életünk színtereit. A tavaly Veszprémben átadott fitnesz eszközök és az idén Esztergomban átadott játszótéri eszközök is ezt a gondolatiságot valósítják meg.” – mondta el a Programot létrehozó 7 nagyvállalat.

Szavazzunk Komáromra!

megszepulavarosom.hu


2015. 09. 10.
Építkezik a város!

Gát, Csillag erőd, új cég az ipari parkban, új dunai híd. Dr. Molnár Attila polgármesterrel a nyári szünet után ültünk le beszélgetni!

Azzal együtt, hogy az elmúlt hetek a családról, pihenésről, feltöltődésről is szóltak, egyáltalán nem telt eseménytelenül az idei nyár, sőt, ha lehet mondani, talán még sűrűbb volt, mint az előző esztendőkben. Több olyan testületi ülést is kellett tartanunk, melyeken stratégiai döntések születtek.

Még a nyár elején volt alkalmam a megyei katasztrófavédelem, a vízügy, illetve a járási hivatal vezetésével együtt bejárni az épülő gátat. Megtekintettük a védmű teljes 4,2 kilométeres szakaszát Almásfüzitőtől, egészen a komáromi vasútállomásig. A gát lenyűgöző, impozáns látványt nyújt. Szakemberek véleményére támaszkodva bizton állíthatom, amennyiben olyan mértékű vagy azt meghaladó szintű árvíz közeledne városunkhoz, mint a 2013-as rekord volt – melyet példás összefogással sikerült lebirkóznunk – a gát minden további nélkül képes lenne medrében tartani a folyót. A komáromiak nyugodtak lehetnek, a 7 milliárdos beruházással olyan biztonságos védmű került a Duna partjára, mely mind az anyagi javakat, mind az emberéletet képes megvédeni jelentős víztömeggel szemben is.

A gát, mely uniós és kormányzati forrásból valósult meg, nem utolsó sorban Duna-partot ad városunknak, hiszen a komáromi szakasz tetején kerékpárral és gyalogosan is közlekedhetünk majd az ott kialakított sétányon, valamint a horgászegyesületek kérését is figyelembe vettük a partszakasz megközelíthetősége érdekében.

Polgármester úr, ha valaki nyitott szemmel jár, már láthatja, hogy a Csillag erődnél elkezdődtek az előkészítő munkálatok...

Így igaz, egyelőre az oda nem illő növényzet eltávolítása folyik. A nyár közepén tartott a városházán projektbemutatót az erőd átépítésével megbízott szakmai grémium. A bemutatón a tervezők mellett a városvezetés és a főépítész úr vett részt, egészen kivételes, amit ott láttunk. Tudni kell, hogy a kormányzati beruházással megvalósuló Csillag erőd-felújítás a budapesti Városliget Projekt egyik eleme, így a projektgazdáktól kapott tájékoztatás alapján mondhatom, a közbeszerzés végső stádiumába érkezett, a konkrét építkezés ez év végén, illetve a jövő év elején indulhat meg!

Engedjenek meg egy rövid kitérőt. A komáromi erődök szerepét hármas egységben tervezzük a jövőben meghatározni! Klapka György személye a hadászatot, Jókai Mór az irodalmat, míg Lehár Ferenc a zenét testesíti meg városunk szellemi palettáján. Így az erődök funkcióját is ezen hármas gondolat jegyében képzeljük el: hadászat-irodalom-zene. A jelenlegi tervek szerint a Csillag erődben a Szépművészeti Múzeum szobormásolat parkja kapna elhelyezést, ugyanakkor az erőd vezetésével, és országgyűlési képviselőnkkel Czunyiné dr. Bertalan Judittal, valamint Hende Csaba honvédelmi miniszter úr támogatásával felvetettük azt a lehetőséget, hogy a Csillag erődben hangsúlyosabban kapjanak szerepet a hadászati elemek. Annál is inkább, mivel a ’48-as forradalom és szabadságharc idején csupán ez az egyetlen erőd állt a mai formájában.

Ha már az erődről, erődökről esett szó: néhány hónapja új vezetés áll a Monostori Erőd Hadkultúra Központ Nonprofit Kft. élén.

A város szellemi és kulturális életének építése szempontjából rendkívül fontosnak tartom, hogy Vizeli Csaba személyében komáromi születésű és a városban élő ember vette át az erőd irányítását. Az erőd eddig amolyan állam, az államban működött Komáromban. Itt volt, a miénk volt, s bár nem végeztünk reprezentatív felmérést, állítom, a komáromiak harmada még soha nem járt a Monostori erődben. Azt szeretnénk elérni, hogy Komárom valóban az erődök városa legyen, és ne csupán az ide érkező turisták számára, hanem az itt élők számára is. Ezért igyekszünk időről-időre megnyitni az erőd kapuit a komáromiak előtt. Ezen törekvésünk jegyében az idei hagyományteremtő céllal életre hívott Jókai hétvégén a helyiek ingyenesen látogathatták a rendezvényt. Jövőre pedig azt tervezzük, hogy a komáromiak ingyenes tárlatvezetéseken vehetnek majd részt, megmutatjuk nekik az új Dunai bástyát, az új interaktív kiállításokat, a felújított katakombarendszert! Célunk, hogy a komáromiak teljesen magukénak érezzék az erődöt, erődöket! Ezért is igyekszünk kivinni oda programokat, olyanokat, mint a Zenés nyári esték vagy színházi előadások.

Polgármester úr, az év elején nagy volumenű szerkezeti változásokat jelentett be az önkormányzati cégek háza táján, melyek költségmegtakarítást voltak hivatottak szolgálni. A lépések beváltották a hozzájuk fűzött reményeket?

Az éves költségvetés első változatában, melyet a kollégáim elém tettek, még komoly hiánnyal kellett szembenéznünk. Elsősorban a helyi adók, azon belül az iparűzési adó csökkent drámai módon, mivel a Microsoft-Nokia cégcsoport Európából Ázsiába helyezte át a termelését. Három lehetőség állt előttünk, vagy új helyi adókat vezetünk be, és emeljük a jelenlegi mértékeket, vagy intézményeket vonunk össze, vagy a cégstruktúrát alakítjuk át!

Az első lehetőséget nem javasoltam, tekintettel arra, hogy nem akartunk még több terhet tenni a komáromiak nyakába. A másodikat is elvetettük, hiszen jól működő intézményi struktúránk van, a további karcsúsítás esetükben már a szakmai munka rovására ment volna. Így maradt az önkormányzati cégek összevonásának lehetősége. A Komáromi Kulturális, Sport és Szabadidő Nonprofit Kft. beolvadt a városfenntartással foglalkozó Saxum Kft.-be, létrehozva ezzel a Komáromi Városgazda Nonprofit Kft.-t, mely klasszikus városüzemeltetési feladatokat lát el. A következő időszakban még további összevonások, ezzel együtt pedig további megtakarítások várhatók. Jelesül a vízszolgáltatás már korábban az állami feladatok közé került, így a Vizák Kft. be fog olvadni a Távhő Kft-be, továbbá a kö-zeljövőben, mikor a lakossági távhőszolgáltatást is az állam veszi át, ez utóbbi kft. tevékenysége kiüresedik majd. Ezekkel az intézkedésekkel középtávon több százmilliós megtakarítást tervezünk elérni, de hatásukat már az idei költségvetési évben is éreznünk kell.

Ha az imént az iparűzési adóról beszéltünk, van egy örvendetes tény is, középtávon ismét jelentős bevételek származhatnak innen, hiszen nemrég új cég érkezett a városba.

A képviselő-testület a nyáron jóváhagyta a lengyel Alumetal autóipari beszállítóval kötött 10 milliárd forintos gyárépítési szerződést. Ez azért nagy szó, mivel 1998 óta nem volt zöldmezős beruházás a városban. Korábban, mikor a válság legsötétebb éveiben, 2011 körül úgy döntöttünk, hogy fejlesztjük az ipari parkot, további negyven hektárt vásárolva és közművesítve, sokan értetlenségüket fejezték ki. Akkori döntésünk azonban helyesnek bizonyult! A park további bővítése, közművesítése nélkül nem tudtunk volna új céget fogadni! A „Nokia-korszak” után kollégáimmal folyamatosan kerestük a komáromi ipari park kitörési lehetőségét, most úgy látszik, ezt az autóiparban találhatjuk meg! A park fejlesztésével szorosan összefügg a komáromi kikötő nemrég bejelentett milliárdos korszerűsítése, átépítése is, melynek szintén ezen a nyáron tettük le az alapkövét! A kikötő jelenleg teherkikötőként üzemel, ezzel a beruházással azonban be tud kerülni az országos közforgalmú kikötők közé, mely új távlatokat nyit a város infrastruktúrájában, segítve ezzel új cégek megjelenését!

Talán még soha nem volt ennyire kézzelfogható távolságban az új dunai híd megépítése!

A nyáron az Európai Bizottság elfogadta azt a csomagot, melyben mintegy 85,5 milliárd forint támogatásban részesülhet 12 magyar közlekedésfejlesztési projekt. Ezek egyike a komáromi Duna-híd. Ezzel az utolsó akadály is elhárult az építkezés elől, így jelenleg gőzerővel folyik a kiviteli tervek engedélyeztetése és a közbeszerzések lebonyolítása. A kormányzat tervei szerint a hídnak 2018-ra állnia kell, ehhez természetesen Stubendek László észak-komáromi polgármester kollégámmal minden segítséget megadunk mi is!


További oldalak:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810 811 812 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 824 825 826 827 828 829 830 831 832 833 834 835 836 837 838 839 840 841 842 843 844 845 846 847 848 849 850 851 852 853 854 855 856 857 858 859 860 861 862 863 864 865 866 867 868 869 870 871 872 873 874 875 876 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 888 889 890 891 892 893 894 895 896 897 898 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 910 911 912 913 914 915 916 917 918 919 920 921 922 923 924 925 926 927 928 929 930 931 932 933 934 935 936 937 938 939 940 941 942 943 944 945 946 947 948 949 950 951 952 953 954 955 956 957 958 959 960 961 962 963 964 965 966 967 968 969 970 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993 994 995 996 997 998 999 1000 1001 1002 1003 1004 1005 1006 1007 1008 1009 1010 1011 1012 1013 1014 1015 1016 1017 1018 1019 1020 1021 1022 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1029 1030 1031 1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067 1068 1069 1070 1071 1072 1073 1074 1075 1076 1077 1078 1079 1080 1081 1082 1083 1084 1085 1086 1087 1088 1089 1090 1091 1092 1093 1094 1095 1096 1097 1098 1099 1100 1101 1102 1103 1104 1105 1106 1107 1108 1109 1110 1111 1112 1113 1114 1115 1116 1117 1118 1119 1120 1121 1122 1123 1124 1125 1126 1127 1128 1129 1130 1131 1132 1133 1134 1135 1136 1137 1138 1139 1140 1141 1142 1143 1144 1145 1146 1147 1148 1149 1150 1151 1152 1153 1154 1155 1156 1157 1158 1159 1160 1161 1162 1163 1164 1165 1166 1167 1168 1169 1170 1171 1172 1173 1174 1175 1176 1177 1178 1179 1180 1181 1182 1183 1184 1185 1186 1187 1188 1189 1190 1191 1192 1193 1194 1195 1196 1197 1198 1199 1200 1201 1202 1203 1204 1205 1206 1207 1208 1209 1210 1211 1212 1213 1214 1215 1216 1217 1218 1219 1220 1221 1222 1223 1224 1225 1226 1227 1228 1229 1230 1231 1232 1233 1234 1235 1236 1237 1238 1239 1240 1241 1242 1243 1244 1245 1246 1247 1248 1249 1250 1251 1252 1253 1254 1255 1256 1257 1258 1259 1260 1261 1262 1263 1264 1265 1266 1267 1268 1269 1270 1271 1272 1273 1274 1275 1276 1277 1278 1279 1280 1281 1282 1283 1284 1285 1286 1287 1288 1289 1290 1291 1292 1293 1294 1295 1296 1297 1298 1299 1300 1301 1302 1303 1304 1305 1306 1307 1308 1309 1310 1311 1312 1313 1314 1315 1316 1317 1318 1319 1320 1321 1322 1323 1324
| Statisztika | Honlap térkép | Adatvédelem | Honlap: Musitz Balázs, Komárom Város Polgármesteri Hivatala | javasolt felbontás:1024 * 768